HARTA Şefii de Consilii Judeţene şi problemele lor cu legea. Lista de dosare penale, tot mai lungă de la an la an

Data publicării:
harta-6

Lista preşedinţilor de consilii judeţene cu dosare penale este tot mai lungă, de la an la an. Nicuşor Constantinescu, Marian Oprişan sau Constantin Nicolescu sunt doar câteva dintre numele aşa-zişilor baroni locali urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru fapte comise în timp ce erau şefi de judeţe sau când îndeplineau alte funcţii. Singurul care a primit şi o condamnare, dar în primă instanţă, este preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare.


Mircea Cosma este cel de-al doilea preşedinte de consiliu judeţean intrat în atenţia procurorilor DNA în acest început de an.

În urmă cu aproape o lună, un alt şef de CJ, Nicuşor Constantinescu, de la Constanţa, a fost în mijlocul unui scandal după ce a fost ridicat de procurori direct din stradă şi dus la audieri.

Nicuşor Constantinescu este la al treilea mandat la şefia Consiliului Judeţean Constanţa. Contabilizează trei dosare penale, pentru că mai are un altul în care este acuzat de retrocedări ilegale în judeţ.

În urmă cu opt ani, el a fost protagonistul unui alt incident în centrul Constanţei. El a fost descoperit de mai mulţi trecători dormind în maşina sa, oprită la un semafor. Ulterior, Nicuşor Constantinescu a explicat că i s-a făcut rău la volan.

Potrivit declaraţiei de avere, şeful Consiliului Judeţean Constanţa deţine mai multe terenuri şi imobile, cinci maşini şi aproape 1 milion de dolari în cont.

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, este aproape de o sentinţă finală în dosarul de corupţie. A fost condamnat la 3 ani şi 4 luni cu executare într-unul din dosarele în care a fost judecat pentru abuz în serviciu. Aproape după fiecare întâlnire cu procurorii, Constantin Nicolescu a ajuns la spital. El deţine mai multe terenuri în judeţul pe care îl păstoreşte, iar în cont are aproape 20.000 de lei şi peste 17.000 de euro.

Un alt lider politic apare pe harta aşa-numiţilor baroni locali cu probleme penale. Liviu Dragnea, acum vicepremier, a condus timp de trei mandate judeţul Teleorman. Pe ultima sută de metri la şefia consiliului judeţean, s-a ales cu dosar penal. Dragnea este acuzat că şi-a folosit funcţia de conducere din partid ca să orchestreze fraudarea refendumului din 2012. El deţine trei terenuri în judeţul Teleorman, o casă în Alexandria şi un apartament în Turnu Măgurele, iar în conturi are peste 150.000 de lei şi 12.000 de dolari.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a ajuns la sfârşitul anului trecut la prima întâlnire cu procurorii anticorupţie. Ion Prioteasa este acuzat că a trucat mai multe licitaţii publice. Urmărirea penală a început după ce procurorii au descins atât în sediul consiliului judeţean, cât şi în locuinţa lui Ion Prioteasa. El are o casă în Craiova şi mai multe conturi, dintre care cel mai mare este de peste 50.000 de lei.

Lista preşedinţilor de consilii judeţene care au probleme cu legea continuă cu Marian Oprişan. Trimis în judecată în 2006, liderul judeţului Vrancea aşteaptă să primească o primă sentinţă în dosar. Procurorii îl acuză pe Marian Oprişan că a creat un prejudiciu de 2 milioane de euro.Şeful din Vrancea deţine patru apartamente în Focşani şi un teren într-o comună.

La Brăila, preşedintele consiliului judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, a fost achitat de prima instanţă după ce a fost acuzat că a finanţat ilegal campania lui Mircea Geoană şi i-a cerut miliardarului Ioan Niculae 1 milion de euro.Procurorii au contestat deja decizia de achitare a liderului local. Gheorghe Bunea Stancu are mai multe terenuri, trei case şi conturi deschise la diverse bănci. Cele mai mari sunt de peste 700.000 de lei.

Probleme legale nu au ocolit nici şefia Consiliului Judeţean Botoşani. În ianuarie 2011, preşedintele Consiliului, Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de fals intelectual şi uz de fals pentru fapte comise pe vremea în care era deputat. Florin Ţurcanu are două terenuri, tot atâtea apartamente şi o casă.

În toamna anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Procurorii DNA îl acuză că a dispus ilegal decontarea a aproape 2 milioane de lei în favoarea unei firme de construcţii, pentru reabilitarea unui drum judeţean. Din declaraţia de avere reiese că Borboly Csaba deţine nouă terenuri în Harghita şi are mai multe conturi în lei şi forinţi.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu a fost trimis în judecată. Ioan Cindrea este acuzat de conflict de interese, după ce, în perioada în care a fost deputat, şi-a angajat soţia în propriul birou parlamentar. Ioan Cindrea a contestat decizia ANI, iar recursul se judecă acum la Curtea Supremă. Ioan Cindrea deţine două apartamente, o casă şi are deschise conturi bancare în euro şi lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri