Sari la conținut

ÎCCJ: Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat la trei ani de închisoare

 Foto: Facebook

ACTUALIZARE. Fostul europarlamentar a scris pe pagina sa de Facebook că a aflat din presă despre decizia Înaltei Curți. Adrian Severin a spus că va face apel la această condamnare și că „nimeni nu trebuie să conteze pe lașitatea” sa.

Acum câteva minute am aflat din presă, întrucât nu s-a comunicat nimic oficial, că ÎCCJ a hotărât condamnarea mea în scandalul "Sunday Times". Aceasta în ciuda faptului că în dosar nimic nu susține o asemenea concluzie. Nu cunosc încă argumentele pe care se întemeiază ea și le voi comenta atunci când le voi afla”, a spus Adrian Severin.

„Consider că hotărârea este monstroasă nu doar în raport cu nevinovăția mea dovedită și pe care o susțin cu tărie în continuare dar și în raport cu ceea ce este de așteptat ca niște judecători români să facă pentru a nu pune pe umerii României povara unei rușini nemeritate. Aceasta este o nouă pată pe roba magistraturii noastre. Ceea ce a început printr-o farsă jurnalistică pare a se încheia printr-o farsă judiciară. Voi face apel și voi lupta până la capăt. Nimeni nu trebuie să conteze pe lașitatea mea”, a adăugat el.

Acum câteva minute am aflat din presă, întrucât nu s-a comunicat nimic oficial, că ÎCCJ a hotărât condamnarea mea în...

Posted by Adrian Severin on Tuesday, February 23, 2016

Adrian Severin a fost trimis în judecată în septembrie 2013, după ce a fost acuzat că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnaliști de la publicația britanică „The Sunday Times", care efectuau o investigație sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, și a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care aceștia pretindeau că o susțin, pe de altă parte.

„La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European (PE), pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă", susțin procurorii.

Astfel, procurorii DNA au arătat că pentru a încasa sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele două persoane.

Trei europarlamentari - Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler și austriacul Ernst Strasser - ar fi acceptat „să-și vândă serviciile" jurnaliștilor care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby.

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul „ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg.

Eurodeputatul sloven și cel austriac au demisionat din PE renunțând astfel la imunitatea parlamentară, în schimb Adrian Severin a refuzat, susținând că este vorba de „o înscenare pusă la cale de persoane care au acționat ca agenți provocatori și cu o motivație politică".

Citiți și: 

Adrian Severin: Plecarea lui Victor Ponta s-a produs printr-o lovitură de stat