Sari la conținut

Inspecția Judiciară verifică măsurile luate de Parchete în dosarele mai vechi de 5 ani

În perioada 16 mai - 8 iunie, Inspecția Judiciară efectuează un control tematic privind măsurile luate de procurori şi conducerile Parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor cu autori cunoscuţi mai vechi de 5 ani de la data sesizării.Potrivit unui comunicat al IJ, în urma controlului va fi verificată activitatea de urmărire penală şi supraveghere a cercetărilor penale efectuate de organele poliţiei judiciare, respectiv verificarea, prin solicitarea de date şi informaţii de la conducătorii Parchetelor, a dosarelor cu autori cunoscuţi, aflate în lucru la procuror ori la organele poliţiei judiciare, mai vechi de 5 ani de la sesizare şi identificarea cauzelor care determină prelungirea în timp a soluţionării dosarelor penale din categoria anterior indicată.

De asemenea, inspectorii judiciari vor verifica activitatea de îndrumare şi control a procurorilor cu funcţii de conducere privind dosarele penale cu autori cunoscuţi, mai vechi de 5 ani de la data sesizării, controlul operativ curent ori controlul tematic, remedierea deficienţelor constatate în urma unor controale anterioare şi eficienţa activităţilor de control.

Controlul urmează să aibă ca obiectiv şi situaţia resurselor umane ale Parchetelor, schema de personal şi gradul de ocupare a posturilor.

IJ informează că Raportul va fi înaintat Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii până la 13 iulie 2018.

În urmă cu o săptămână, Inspecția Judiciară a anunțat că verifică și toate dosarele de mare corupţie de la Înalta Curte de Casație și Justiție şi de la restul instanţelor din ţară. Şi este vorba nu numai de cauze aflate încă în proces, ci şi despre dosare în care s-au pronunţat deja sentinţe, dar încă nu au fost motivate.

De asemenea, pe 23 aprilie, IJ a început un control tematic la DNA, care viza primirea, înregistrarea şi circuitul lucrărilor având ca obiect achitările definitive înregistrate în perioada 2016 - semestrul I 2017.

Pe aceeași temă