Laura Codruţa Kovesi, nominalizată la şefia DNA. PNL a renunțat la Ministerul Justiției, dar alianța nu se rupe

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-09-12h56m16s126

Propunerea primului ministru a stârnit o scurtă ceartă în sânul USL, una care s-a tranşat însă rapid şi surprinzător. Într-o şedinţă de urgenţă a social-liberalilor, premierul le-a transmis aliaţilor că va păstra portofoliul Justiţiei şi chiar le-a oferit la schimb un alt minister. 

Asta, chiar în timp ce liderii PNL se gândeau pe cine să nominalizeze la ministerul condus provizoriu de Victor Ponta. N-a mai fost însă cazul. Liberalii au votat să rămână, totuşi, la guvernare, dar să nu accepte niciun minister la schimb.

Decizia de transfer a Justiţiei de la PNL la PSD a fost luată într-o şedinţă a USL care a avut loc ieri după-amiază. Întrunirea liderilor coaliţiei s-a desfăşurat în paralel cu sedinţa în care liberalii se adunaseră pentru a nominaliza un nou ministru al Justiţiei. Cedarea acestui minister nu a fost inițiativa PNL, ci a venit ca o ofertă din partea premierului.

„Am întrebat dacă PNL e de acord să preia un alt minister. Decizia PNL a fost de a nu solicita un alt minister. Răspunsul liberalilor a fost că dacă eu îmi asum această răspundere nu se pune problema de troc”, a declarat Victor Ponta.

Ponta vrea un ministru neafiliat politic la Justiţie

Premierul a anunţat că, deocamdată, va asigura interimatul Ministerului Justiţiei, iar apoi va propune un alt ministru, neafiliat politic. După şedinta PNL, Crin Antonescu l-a ironizat pe Victor Ponta pe tema viitorului titular al Justiţiei.

„Nu s-a terminat lumea cu Kovesi , este Morar liber , este doamna Macovei, a spus liderul liberal.

După şedinţa USL, cei doi co-preşedinţi au dat asigurări ca Uniunea nu se rupe şi că nu mai există divergenţe. Crin Antonescu a susţinut ulterior că membrii biroului politic PNL au votat pentru rămânerea partidului la guvernare.

„Mergem mai departe cu guvernarea fără nicio răspundere pentru Ministerul Justiției, care este în responsabilitatea binomului Ponta – Băsescu”, a afirmat Antonescu.

Unii liberali au cerut ieşirea de la guvernare

În cursul zilei însă au existat voci în PNL care au cerut ieşirea de la guvernare sau chiar demisia premierului. 

„Pentru mine, de astăzi Ponta este egal cu Băsescu. Propunerea lui Kovesi echivalează cu o trădare de neacceptat față de opinia publică. Cred că PSD-ul ar trebui să îl trimită acasă pe Ponta și să nominalizaze un alt premier, pentru că există riscul ca PNL și PSD să nu mai poată continua împreună”, a declarat Ludovic Orban.

După pierderea Ministerului Justiției, PNL rămâne cu 10 miniștri, în timp ce PSD are 14 miniștri.

Kovesi, mărul discordiei în USL

Schimbarea de echilibru din interiorul cabinetului a venit ca urmare a propunerilor făcute de Victor Ponta pentru conducerea parchetelor, o chestiune de care, cu doar o zi înainte, premierul spunea că nu vrea să se mai preocupe.

Ieri, ca procuror general a fost nominalizat Tiberiu Niţu, candidat refuzat în iarnă de Traian Băsescu. O altă propunere a fost pentru conducerea DIICOT, în persoana fostului secretar de stat de la Ministerul Justiţiei, Alina Bica.

Însă adevăratul măr al discordiei a fost propunerea Laurei Codruţa Kovesi ca şef la DNA. Ulterior, premierul a şi explicat de ce a ales aceşti candidaţi.

Candidaturile pentru parchete vor fi discutate însă abia în iunie, o dată considerată mult prea îndepărtată de premier. Victor Ponta ar putea chiar ataca acest termen la Curtea Constituţională.

Premierul Victor Ponta a explicat că a revenit asupra deciziei de a lăsa propunerile pentru șefia Parchetelor în sarcina unui ministru numit la Justiție, pentru că a fost deranjat de aprecierile fãcute de Daniel Morar. Numit ca interimar la conducerea Parchetului General, acesta a spus că Laura Codruța Kovesi nu este persoana potrivită pentru a conduce Direcția Națională Anticorupție.

„Am avut o discuţie la CSM, civilizată şi normală, dar aseară am constatat că a devenit moşia domnului Morar, el spune pe cine numeşte, pe cine nu, cum numește”, a săpus primul ministru.

Ulterior, Guvernul a revenit cu precizări: detaşarea lui Daniel Morar la conducerea Parchetului ar fi pe lângă lege.

Care sunt propunerile pentru parchete

Laura Kovesi este oficial nominalizată pentru şefia DNA. Ea şi-a depus, toamna trecută, candidatura pentru conducerea DNA, în timpul concursului iniţiat de fostul ministru Mona Pivniceru. Ulterior s-a retras din cursă, pentru a ocupa o funcţie la Bruxelles.

Tiberiu Niţu, cel propus şi de Mona Pivniceru, acum câteva luni, pentru conducerea Ministerului Public, dar refuzat de Traian Băsescu, este nominalizat pentru aceeaşi funcţie. Și secunzii procurorului general au fost nominalizați. Este vorba despre Codruț Olaru, fost șef al DIICOT, dar și despre Bogdan Licu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Alina Bica, consilier la DIICOT, a fost nominalizată pentru a conduce instituţia. Anterior, a fost secretar de stat la Ministerul Justiției.

Procurorii de la Consiliul Superior al Magistraturii, care trebuie să avizeze propunerile făcute de Victor Ponta, au stabilit deja etapele următoarele.

„Secția de procurori are la dispoziție alte 30 de zile pentru a efectua interviurile pentru propunerile respective și a transmite ministrului Justiției rezultatul”, a anunțat Monica Prejmereanu, purtător de cuvânt al CSM.

Judecătorii nu sunt de acord cu propunerile lui Ponta

Asociaţia judecătorilor a anunţat imediat că nu este de acord cu propunerile făcute de Victor Ponta în calitate de ministru interimar al Justiţiei. Magistraţii spun că au fost negocieri politice pentru numirea şefilor de parchete.

„Mi se pare inadmisibil ca după ce ne-am angajat în faţa Comisiei Europene să desfăşurăm aceste proceduri, să renunţăm la ele şi să facem nominalizările pe criterii pur politice”, a spus Natalia Roman, preşedintele UNJR.

După ce oamenii propuşi de Victor Ponta primesc avizul CSM, propunerile vor ajunge pe biroul preşedintelui Traian Băsescu, căruia îi aparține decizia finală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri