Lia Savonea apără Secția de investigare a magistraților: Speculații publice, într-o modalitate continuă și agresivă

Data actualizării: Data publicării:
lia-savonea-inquam-ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, apără Secția de investigare a magistraților arătând că declarațiile potrivit cărora nu este întâmplătoare citarea Laurei Codruța Kovesi exact în perioada în care aceasta trebuia să plece la Bruxelles sunt „speculații publice”, „de natură a intimida și afecta în mod grav independența procurorilor implicați în derularea procedurii judiciare în curs”.

lia savonea - inquam - ganea
Lia Savonea, președintele CSM. Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Șefa CSM se referă la „afirmații grave ce acreditează ideea desfășurării unei cercetări penale de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în afara cadrului legal, la comandă politică și în scop de intimidare”, afirmații care ar fi fost făcute în ultimele două zile.

„Președintele Consiliului își manifestă în mod ferm dezacordul față de astfel de speculații publice, formulate într-o modalitate continuă și agresivă, cu depășirea limitelor admisibile ale discursului public, de natură a intimida și afecta în mod grav independența procurorilor implicați în derularea procedurii judiciare în curs, precum și de a exercita presiune cu privire la modalitatea în care activitatea acestora ar trebui să se desfășoare”, se arată într-un comunicat al CSM.

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a venit, vineri, la sediul Parchetului General pentru a fi audiată la Secţia privind infracţiunile în justiţie, în urma plângerii depuse de Sebastian Ghiţă, ea având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Kovesi a declarat că citaţia a venit în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european și că nu poate fi o coincidență acest lucru.

„Nu este nicio concidenţă. De doi ani şi jumătate sunt hărţuită cu plângeri penale, cu acţiuni disciplinare, am patru acţiuni disciplinare, 18 dosare penale. Nu sunt singura în această situaţie, toţi cei care şi-au făcut treaba în magistratură au probleme: președinta ICCJ, membri din CSM care au fost vocali, procurori care au comentat despre legile justiţiei sunt cercetaţi disciplinar (...) În ianuarie 2017, pe baza afirmaţiilor făcute de acest inculpat (Sebastian Ghiță - n.r.) s-a deschis un dosar penal exact cu privire la această extrădare (a lui Nicolae Popa - n.r.). În ianuarie 2017. Și eu sunt pusă sub învinuire când trebuie să mă prezint la această audiere, deci nu este nicio coincidenţă”, a argumentat Kovesi.

O reacție pe subiect a avut și președintele Klaus Iohannis: „Secția specială pentru anchetarea magistraților nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor”.

Comunicatul integral semnat de Lia Savonea:

Referitor la discursul clasei politice și al unor lideri de opinie în legătură cu activitatea de urmărire penală derulată de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în urma citării unei persoane în calitate de suspect într-un dosar penal


Președintele Consiliului Superior al Magistraturii reține că în cursul zilelor de 13 și 14 februarie 2019 au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass media, de către clasa politică și alți lideri de opinie, afirmații grave ce acreditează ideea desfășurării unei cercetări penale de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în afara cadrului legal, la comandă politică și în scop de intimidare.

Președintele Consiliului își manifestă în mod ferm dezacordul față de astfel de speculații publice, formulate într-o modalitate continuă și agresivă, cu depășirea limitelor admisibile ale discursului public, de natură a intimida și afecta în mod grav independența procurorilor implicați în derularea procedurii judiciare în curs, precum și de a exercita presiune cu privire la modalitatea în care activitatea acestora ar trebui să se desfășoare.

Președintele Consiliului, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetățean, reiterează în mod categoric că activitatea de cercetare și urmărire penală față de magistrați se desfășoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum și cu respectarea independenței procurorilor în privința soluțiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluționează.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenția cu privire la imperativul respectării separației și echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat și cu responsabilitatea necesară garantării independenței procurorilor, în vederea creșterii și consolidării încrederii societății în actul de justiție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
Salariu minim european. Care români iau 650 lei în plus pe lună? Din ce lună?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto