Milionarul Liviu Jîtea a rămas în arest

Data publicării:
26032013 20m 20jitea 20arest-56911

După mai bine de șase ore de audieri, magistrații au decis ca atât Liviu Jîtea, cât şi cei 7 angajaţi ai săi cercetaţi în acelaşi dosar, să rămână în continuare după gratii. Tot ieri a fost judecat şi recursul procurorilor DIICOT la decizia magistraţilor de a-i cerceta în libertate pe alţi 11 posibili complici ai milionarului. Nici recursul acestora nu a fost însă acceptat de completul Tribunalului din Galaţi. Toţi cei 18 învinuiţi în dosarul de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool în care este anchetat şi milionarul Liviu Jîtea s-au prezentat în faţa magistraţilor, fiecare cu câte unul sau doi avocaţi.

În data de 9 martie a fost judecat pentru prima dată dosarul şi atunci magistraţii au decis ca 7 persoane, inclusiv milionarul Liviu Jîtea să fie arestate preventiv, şi alte 11 cercetate în stare de libertate. După două săptămâni, toţi cei 18 s-au întâlnit din nou la tribunal. Avocaţii celor reţinuţi au cerut eliberarea lor, iar pentru ceilalţi, au depus procurorii DIICOT un recurs prin care cereau să fie arestaţi preventiv.

„Niciunul dintre inculpaţi nu a vrut să dea nicio declaraţie, au fost doar pledoariile avocaţilor şi concluziile procurorilor. Evident sunt suficiente argumente şi în ceea ce priveşte indiciile temeinice şi probele, care ar trebui să fie singurele argumente în concluziile parchetului, iar în acest dosar cam lipsesc”, a spus Adelin David, avocatul lui Liviu Jîtea.

Inspectorii Gărzii Financiare Galaţi, care au controlat firmele lui Liviu Jîtea, au descoperit operaţiuni fiscale ce pot fi încadrate la infracţiunea de spălare de bani.

„1,9 milioane lei, adică 19 miliarde în bani vechi sunt sume care au fost plătite de către societate numitului Jitea Liviu, în numerar, prin caseria societăţii, pentru un teren, o promisiune că va vinde un teren de 16.000 de mp societăţii, şi un apartament, tot la fel, c-o să vândă un apartament din Foşcani, în valoare de 200.000 de lei”, a spus Toader Țocu, comisar şef Garda Financiară Galaţi.

Şi cum plăţile în numerar nu au voie să depăşească 15 mii de euro, conform legii, comisarii Gărzii Financiare au sesizat Oficiul Naţional de Prevenire şi Combarere a Spălarii Banilor, pentru a efectua verificări. Totodată, în urma acestui control, Garda Financiară a sesizat şi procurorii DIICOT, existând suspiciuni că toate aceste sume de bani ar fi servit la finanţarea unor infractiuni. Astfel, ambele recursuri au fost respinse.

În 9 martie, milionarul Liviu Jîtea a fost reţinut în ancheta de contrabandă cu alcool. Ordonanţa de reţinere a venit după 14 ore de audieri. La acea dată, procurorii au cerut instanţei arestarea preventivă pentru omul de afaceri, la fel şi pentru alte 17 persoane reţinute până atunci. La percheziţiile făcute la acea dată s-au confiscat pe lângă acte contabile, peste 16 mii de litri de alcool şi bijuterii din aur.

A doua zi, milionarul Liviu Jîtea și alte șapte persoane implicate în dosarul contrabandei cu alcool au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Alte 10 persoane propuse și ele pentru arestare preventivă și reținute în cursul zilei anterioare de procurorii DIICOT Galați erau cercetate în stare de libertate.

Liviu Jîtea este cel mai bogat om de afaceri din Vrancea

Liviu Jîtea figurează de mai mulţi ani în topul celor mai bogaţi români. Averea sa a fost estimată, la sfârşitul anului trecut, la 58 de milioane de euro. A fost considerat cel mai înstărit om din judeţul Vrancea.

Omul de afaceri controlează firma Vinexport SA, o societate cu tradiţie în România, pe care a preluat-o în urmă cu 14 ani şi prin intermediul căreia a pătruns pe piaţa europeană. Cifra de afaceri a companiei a crescut în ultimii ani, din datele declarate, însă şi datoriile acesteia.

Liviu Jîtea mai deţine o fabrică specializată în producerea de băuturi spirtoase, respectiv Trust LF Trade. Ultimele date furnizate de societate indică o reducere a cifrelor de afaceri, dar şi o creştere a datoriilor.

Liviu Jîtea spunea, într-un interviu acordat Digi24 în decembrie 2011, că îşi plăteşte taxele către bugetul de stat.

„Toate companiile mele plătesc lunar 2 milioane de euro la bugetul de stat. Din impozite, taxe, accize, TVA şi tot ce se plăteşte la bugetul de stat”, declara el.

O a treia afacere a lui Jîtea este fabrica de prelucrare a laptelului, SC Vranlact SA. Din informaţiile strânse de anchetatori, membrii reţelei transportau alcoolul nedeclarat în cisterne de lapte.

„În 1997 am cumpărat Vranlanct. Pentru mine era la momentul respectiv o afacere imobiliară, dar fostul inginer şef, actual director şi preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Vranlact m-a convins că dintr-o fabrică de lapte poate să iasă o afacere viabilă, profitabilă şi necesară comunităţii”, susţine Jîtea.

Surse locale susţin că aproximativ 300 de oameni lucrează în cele trei fabrici ale lui Jîtea. Însă acesta nu are calitatea de administrator la niciuna dintre firme, afacerile fiind conduse de directori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri