Ministerul Justiţiei a primit de la CSM propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală 

Data publicării:
robert cazanciuc 5503704-Mediafax Foto-Razvan Lupica 1

 

Aceste modificări vizează reglementările referitoare la interceptări. Ele au fost primele reclamate de procurorii anticorupţie şi de cei de la DIICOT, care au susţinut că anumite prevederi ar face imposibilă anchetarea demnitarilor. Prevederile contestate stipulează că nu pot fi interceptaţi suspecţii de infracţiuni decât atunci când se începe urmărirea penală faţă de ei, iar în cazul demnitarilor, este necesar avizul prealabil al camerelor parlamentare din care fac parte, ceea ce înseamnă că sunt anunţaţi.

Ministerul Justiţiei a decis, joi seară, să modifice contestatul Cod de procedură penală. Concret, este vorba despre articolul care ar fi făcut inutile interceptările telefonice, pentru că acestea urmau să fie realizate doar după anunţatea inculpatului. La Digi24, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat că instituția pe care o conduce a semnalat problemele pe care le ridică noile Coduri încă din septembrie anul trecut.

Laura Codruța Kovesi a spus la Digi24 că în felul acesta lupta anticorupție va avea de suferit. „Nu cred că undeva în Europa i se zice că e urmărit de noi și că-ți ascultăm telefonul”, a declarat procurorul-șef al DNA.

Temerea procurorilor e împărtăşită şi de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului consideră că promovarea Codului de procedură penală în forma actuală lasă statul fără mijloacele necesare pentru a preveni acte de corupţie, de trafic de persoane şi de droguri.

Dacă premierul nu își asumă emiterea unei ordonanțe de urgență, este emblema corupției. Devine scutul oamenilor corupți” a avertizat președintele. El și-a asumat faptul că nu a înțeles în 2010 conținutul articolului 140 și a promulgat legea. „Victor Ponta poate să corecteze această eroare, iar eu îi cer public să o facă”, a declarat Traian Băsescu.

În replică, ministrul Justiţiei promite un proiect de modificare a Codului de procedură.

„Eu voi înainta un act normativ Guvernului, ei vor decide ce formă va avea acest proiect”, a spus Robert Cazanciuc întrebat dacă va fi ordonanță sau proiect de lege.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri