MINISTERUL JUSTIŢIEI ÎI EXPLICĂ PREŞEDINTELUI CONSTITUŢIA: CSM nu face propuneri pentru procurorul general şi şeful DNA

Data publicării:
parchetul 20general 20piccj 205402831 20mediafax 20foto 20octav 20ganea-42449

„Textul constituţional nu se referă însă şi la numirea în funcţiile de conducere, aspecte ce ţin de cariera profesională a magistraţilor. Aşadar, legiuitorul nu are constrângeri de rang constituţional în stabilirea soluţiei legislative privind numirea procurorilor în funcţiile de conducere”, arată MJ, într-o "interpretare corelativă" a prevederilor constituţionale şi legale în vigoare.

Punctul de vedere al ministerului a fost făcut public după ce şeful statului a spus vineri, la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că potrivit articolului 134 din Constituţie, CSM trebuie să facă propunerile pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA.

El a solicitat Consiliului să-i trimită un punct de vedere pe această temă, precizând că nu se grăbeşte.

Potrivit art. 134, alineatul 1, „Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii”.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu

"Am venit pregătit să ridic problema asta.Avem un Articol 134 în Constituţia României: CSM face preşedintelui propunerile pentru funcţiile de procurori şefi. Acest articol, în opinia mea de inginer, spune clar că CSM face propunerile.

Nu mă voi grăbi cu cele două propuneri (pentru şefia DNA şi a Parchetului General). Eu nu am un termen în care să decid asupra celor două propuneri.

Deci propunerea, conform Constituţiei, trebuie să vină de la CSM.Această prevedere nu a fost atacată la CCR până acum. Mă surprinde că până acum nu au reacţionat alte structuri pe tema asta. Aştept un punct de vedere al CSM despre cum citiţi acest articol de Constituţie.Nu am în Constituţie o prevedere expresă ca ministrul Justiţiei face propunerile, ci că CSM face propunerile.

Vă rog să nu o consideraţi sarcină de serviciu. Daţi-mi şi mie o părere, cum citesc Articolul 134. Consilierii mei m-au întrebat: domnule preşedinte, dar cum de nu aţi observat până acum? Mi-ar prinde bine un punct de vedere neoficial, pur şi simplu o sugestie către preşedinte.", a spus vineri, la şedinţa CSM, preşedintele Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri