Sari la conținut

Ministrul justiției e în Malaezia. L-a vizitat pe românul condamnat la moarte

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit cu românul condamnat la moarte în Malaezia. Aflat într-o deplasare oficială de cinci zile, Tudorel Toader a vizitat închisoarea Bentong, unde este încarcerat din 2012 Ionuţ Alexandru Gologan, condamnat la pedeapsa capitală pentru trafic de droguri.

Tudorel Toader şi-a arătat susţinerea pentru bărbat, în contextul în care, anterior, ministrul român şi procurorul general din Malaezia au semnat un memorandum pe baza căruia să înceapă negocierea tratatelor de extrădare între cele două state.

Ionuţ Alexandru Gologan are 25 de ani și a fost arestat în iulie 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur. El avea asupra sa un kilogram şi jumătate de metamfetamină.

Malaezia este una dintre puţinele ţări din lume care a menţinut pedeapsa cu moartea în cazul traficului de droguri.

În 26 ianuarie 2016, Curtea Federală de Justiţie a Malaeziei a confirmat pedeapsa capitală pentru Ionuţ Gologan printr-o decizie definitivă. Avocaţii cetăţeanului român urmau să depună o cerere de graţiere la Sultanul statului malaysian, informa atunci MAE român, care preciza că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, demers care poate fi de durată. MAE menţiona şi că legislaţia malaeziană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire, iar autorităţile malaeziene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

În anul 2013, Ministerul Justiţiei din România a transmis părţii malaeziene că este interesat să negocieze încheierea unor tratate cu statul asiatic care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală, îndeosebi în ceea ce priveşte transferul persoanelor condamnate. Ulterior, partea malaeziană a comunicat Ambasadei României adoptarea legislaţiei necesare pentru negocierea tratatului, menționează News.ro.

Citiți și: 

Președintele și premierul fac apel la clemență pentru românul condamnat la moarte în Malaezia

Speranțe pentru românul condamnat la moarte în Malaezia

Cazul românului condamnat la moarte în Malaezia. Klaus Iohannis: Mă rog și de alți preşedinţi să intervenim cu toții