Sari la conținut

Mircea Băsescu, trimis în judecată. Ce spune rechizitoriul

Închis pentru tentativă de crimă, Bercea Mondial încerca măcar o dată pe lună să iasă din penitenciar. Cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive, formulate de Sandu Anghel, au fost admise de Tribunalul Olt. Toate recursurile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt au fost însă admise de Curtea de Apel Craiova, astfel că măsura arestării preventive era menţinută față de Sandu Anghel.

Potrivit procurorilor, Mircea Băsescu ar fi returnat familiei Anghel o sumă mai mare decât cea pe care susţine că a primit-o. În toate declaraţiile, înregistrările şi actele oficiale se vorbea despre 250.000 de euro.

Inculpatul Băsescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari, până la 26.02.2012. Ulterior, au mai fost plătite diferite alte sume de către inculpatul Căpățînă Marian Adrian. În declarația dată în prezenta cauză, Sandu Anghel a susținut că nu a fost recuperată suma de 265.000 de euro dintr-un total de 600.000 de euro.

Numele lui Mircea Băsescu a apărut în această afacere în urmă cu două luni, imediat ce finul său - ginerele lui Bercea Mondial - a fost arestat preventiv. Fratele preşedintelui avea calitatea de denunţător în dosar. El reclamase la DNA că rudele sale prin alianţă îl şantajează şi-l ameninţă. În faţa procurorilor anticorupţie, Mircea Băsescu a susţinut că familia interlopului îi cerea 280.000 de euro ca să nu dea în vileag informaţii despre el. DNA a organizat un flagrant.

Familia celui suprins că lua bani de la Mircea Băsescu vine, însă, cu o altă variantă. Naşul le datora bani, sume primite cu trei ani mai devreme, cu scopul de a-l scăpa de închisoare pe Bercea Mondial.

Când l-a arestat prima data i-a dat Florin 600.000 de euro lui Mircea Băsescu şi lui Marian Căpăţână ca să-l scape pe tata. Am filmari, am fapte concrete”, a spus Izaura Anghel.

Câteva săptămâni mai târziu, filmările devin publice. Înregistrările surprind momentul în care Mircea Băsescu confirmă în faţa fiului lui Bercea Mondial că a primit un sfert de milion de euro.

După apariţia înregistrărilor, fratele preşedintelui şi Marian Căpăţînă au fost arestaţi preventiv pentru trafic de influenţă.

Având în vedere etapa procesuală nepublica în care ne aflăm, vă rog să respectaţi dreptul de a nu face nicio declaraţie cu priv la dosar”, spune Nelu Taşcă, avocatul lui Mircea Băsescu.

La finele lunii iunie, procurorii i-au chemat pe toţi cei implicaţi în acest dosar la DNA. Fratele preşedintelui, Bercea Mondial, copiii acestuia, Izaura şi Florin Anghel, dar şi Marian Căpăţână, presupusul intermediar, au dat declaraţii anchetatorilor.

Mircea Băsescu a recunoscut că a primit 250.000 de euro de la membrii familiei Anghel. Nu însă pentru a-l scăpa de închisoare pe Bercea Mondial, ci cu titlul de împrumut pentru afaceri. Anchetatorii îl contrazic, cu probe. Banii au ajuns la Mircea Băsescu în timp ce Bercea Mondial aştepta sentinţa pentru tenativă de omor.

„Inculpaţii au recunoscut că au existat acele întâlniri cu persoanele despre care se susţine că au cumpărat influenţa, precum şi aceea că s-a remis suma de bani ce ar forma, în opinia Parchetului, obiectul traficului de influenţă, însă această sumă ar fi fost primită cu titlu de împrumut de către inculpatul C.M.A” potrivit Tribunalului Bucureşti.

„În 2011, martorul denunţător, împreună cu mama denunţătorului, i-au remis lui Băsescu Mircea suma de 250.000 de euro, în schimbul promisiunii celui din urmă că va interveni la Preşedintele României pentru a-l determina să dispună graţierea individuală a condamnatului Anghel Sandu, precum şi pentru a interveni pe lângă procurori şi judecători în vederea cercetării în stare de libertate a arestatului Anghel Sandu”, conform Tribunalului Bucureşti.