Pîrvulescu: Prevederile cele mai periculoase ale lui Toader par să fi rămas

Data actualizării: Data publicării:
pirvulescu

Foarte multe dintre propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader cu privire la modificările legilor justiției, și care sunt periculoase, au rămas, a afirmat politologul Cristian Pîrvulescu. Coaliţia PSD-ALDE a depus, marţi, ca iniţiative legislative trei proiecte: modificarea Legii CSM, modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor şi modificarea Legii privind organizarea judiciară.

Politologul Cristian Pîrvulescu a spus, într-o intervenție telefonică la Digi24, că Tudorel Toader joacă „alături de majoritatea parlamentară care îl sprijină”.

„Domnul ministru Toader este apolitic dar sprijinit de o majoritate în favoarea căreia a și lucrat. Proiectul pe care l-a prezentat în fața comisiei a fost un proiect asumat politic și modificat politic în funcție de interesele politice și de reacțiile opiniei publice, inclusiv de reacțiile mass media. După criticile dure din comisii de săptămâna trecută au fost făcuți câțiva pași înapoi, nu foarte serioși, prevederile cele mai periculoase ale domnului Tudorel Toader par să fi rămas. Faptul că va avea sau nu reacție la final e prea puțin important. Important e ce se va întâmpla în Parlament și cum reacționează societatea la aceste manipulări”, a spus Cristian Pîrvulescu, președinte de onoare al Asociației Pro Democrația.

Întrebat despre faptul că președintele rămâne în schema de numire a procurorilor șefi, dar iese din schema privind revocarea, politologul a spus că acest aspect este foarte important.

„E foarte important, având în vedere faptul că revocarea ar urma să aibă loc chiar săptămânile viitoare, dacă ne gândim la raportul Inspecției Judiciare prezentat astăzi în CSM și aprobat parțial. Ministrul spune că va lua în considerare raportul și alte circumstanțe. Acum funcționează vechea lege. Dar dacă se va întâmpla după aprobarea legii, e posibil. Aduceți în discuție doar problema președintelui, e importantă pentru echilibrul între puteri, dar sunt alte aspecte ale propunerii legislative făcute inițial de domnul Toader, care rămân în continuare: cele privind răspunderea pecuniară a magistraților – care nu ar face decât să-i transforme în simple mecanisme temperate de protejarea celor puternici. Pe de altă parte, ceea ce se propune în legătură cu Inspecția Judiciară – ce se propune e inadmisibil, nu se schimbă nimci de propunere doar se transformă puțin formularea făcută de domnul Toader. Ar urma să plece de la CSM ca să fie coordonată politic (de un consiliu de integritate al judecătorilor. n.red.), care consiliu nu e foarte bine explicat. De ce nu rămâne IJ la CSM? E o practică curentă să funcționeze acolo și nu la Ministerul Public. În cazul numirilor politice ar devni un instrument politic, ar fi greu apoi să mai funcționeze obiectiv în mod necenzurat”, a subliniat el.

Proiectele de lege privind justiţia depuse astăzi la Parlament de PSD-ALDE:

- menţin preşedintele în procedura de numire a procurorilor şefi, însă nu şi în cea de revocare şi stabilesc că şeful statului poate refuza doar o dată propunerile de numire;

- prevăd organizarea Inspecţiei Judiciare ca instituţie autonomă;

- înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori, în cadrul Parchetului instanţei supreme.

Preşedintele comisiei parlamentare speciale pe legile Justiţiei, social-democratul Florin Iordache, a declarat marţi că, potrivit propunerii comisiei, Inspecţia Judiciară urmează să fie o instituţie autonomă aflată sub controlul unui consiliu de integritate format din membri de la CSM, de la Înalta Curte, de la Parchetul General, din reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri uimitoare după 50 de ani: Familia lui Ted Bundy face publice ultimele scrieri ale criminalului în...
Digi FM
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă alături de Andrew Tate. Milionarul a fost arestat...
Pro FM
Durerile au forțat-o pe Celine Dion să ia doze aproape fatale de medicamente. Dezvăluirile cutremurătoare ale...
Film Now
Alicia Vikander, adevărul despre motivul pentru care a avut nevoie de zece ani ca să mai facă un film cu...
Adevarul
Cât de bogați erau pe vremuri bucureștenii: Povestea unei fotografii de pe Calea Victoriei, din anii 60...
Newsweek
VIDEO Marele mister al războiului. 16 sfere rusești întinse pe un câmp în Ucraina. SUA implicate?
Digi FM
Ce vrea să studieze fiica lui Irinel Columbeanu. Adolescenta de 16 ani nu vrea să facă facultatea în SUA...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Fiul lui Pierce Brosnan, fotografiat în Londra, după aproape 20 de ani. Actorul a rupt legătura cu el din...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia