Precizările CSM după ce Klaus Iohannis a respins-o pe Adina Florea de la șefia DNA

Data actualizării: Data publicării:
crop CSM

CSM susţine că a solicitat CNSAS verificarea apartenenţei sau colaborării cu serviciile de informaţii înainte de 1990 a procurorilor propuşi de ministrul Justiţiei în funcţii de conducere la Parchetul General, DNA şi DIICOT, însă nu a primit răspuns în termenul de 15 zile prevăzut de lege, astfel încât condiţia de a nu fi colaborat cu serviciile a fost verificată în raport de declaraţiile pe proprie răspundere depuse de candidaţi.

CSM a transmis joi un comunicat de presă, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea MJ de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al DNA, precum şi numirea în funcţii de conducere a altor patru procurori.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul pentru examinarea propunerilor ministrului Justiţiei de avizare a numirii în aceste funcţii de conducere, procedurile desfăşurate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii fiind realizate cu respectarea tuturor dispoziţiilor legale incidente. În conformitate cu dispoziţiile art. 48, alin. (10) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, procedura de avizare a propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din aceeaşi lege include depunerea de către candidaţi a unei declaraţii pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, condiţie a cărei îndeplinire a fost verificată în procedurile în cauză", precizează reprezentanţii CSM.

CSM spune că CNSAS nu a comunicat în termenul de 15 zile prevăzut de lege, iar Secţia pentru procurori a dat aviz, respectând procedurile legale şi practica administrativă constantă a Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește și Toader: Când am propus procurorul-şef pentru DIICOT, n-a întrebat preşedintele de declaraţia de la CNSAS

„După expirarea termenului de 15 zile prevăzut de art. 54 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, în condiţiile necomunicării unor eventuale elemente de apartenenţă sau colaborare a candidaţilor cu serviciile de informaţii, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat propunerile anterior menţionate, formulate de ministrul Justiţiei. La adoptarea hotărârilor au fost avute în vedere toate aspectele de legalitate a procedurii. Condiţia de a nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi de a nu fi colaborat cu acestea a fost verificată în raport de declaraţiile pe proprie răspundere, depuse de candidaţi, precum şi de împrejurarea că, în termenul prevăzut de lege, Consiliului Superior al Magistraturii nu i-au fost comunicate de către instituţia abilitată răspunsuri afirmative în acest sens. Procedura de verificare a îndeplinirii condiţiei prevăzute de art. 48 alin. (10) - (12) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor corespunde practicii administrative constante a Consiliului Superior al Magistraturii”, arată CSM.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins miercuri propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

De asemenea, preşedintele a respins numirea în funcţii de conducere a altor patru procurori propuşi de ministrul Justiţiei: Florena-Esther Sterschi - pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din PÎCCJ; Elena Giorgiana Hosu - pentru funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT; Iuliana Nedelcu - pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din PÎCCJ; Antonia-Eleonora Constantin - pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din PÎCCJ.

„În conformitate cu dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi având în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul Justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004”, preciza Administraţia Prezidenţială.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că obligaţia de verificare la CNSAS nu îi revine preşedintelui, potrivit unui articol din Legea 303/2004, ci Consiliului Superior al Magistraturii.

Conform ministrului, CNSAS ar trebui să răspundă în 15 zile, iar dacă nu o face există declaraţia anuală pe care magistraţii o dau pe propria răspundere. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
Digi FM
De ce Monica Gabor nu a venit în România cu Irina Columbeanu, fiica ei. Sora ei, Ramona, a dat-o de gol...
Pro FM
Bebe Rexha, o nouă ieșire nervoasă, în timpul unui concert: „Nu te juca cu mine” Ce a scos-o din minți pe...
Film Now
Julia Roberts, fotografie inedită cu soțul ei, la aniversarea a 22 de ani de căsnicie. Fanii: „Dragostea...
Adevarul
Reacția Wizz Air, după ce zeci de români din Barcelona s-au trezit cu zborul spre casă anulat și nu au primit...
Newsweek
Berea fără alcool care te poate lăsa fără permis. Producătorul a retras-o imediat de la vânzare
Digi FM
Cât a fost darul la nunta lui Ianis Hagi. Iancu Guda, care a participat la eveniment, dezvăluiri neașteptate...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Johnny Depp are o nouă relație, la doi ani de la procesul intentat lui Amber Heard. Cine este femeia care l-a...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...