Premieră în instanță: 12 angajate trebuie să fie plătite pentru orele suplimentare

Data publicării:
bani

Cele nouă îngrijitoare de la grădiniţa cu program prelungit nr. 21 din Iaşi supraveghează câte două clase de copii, în fiecare zi.

„Trebuie să ne mișcăm repede, trebuie să fim iuți la treabă. Cu două clase de copii e cam greu”, spune o îngrijitoare.

În total, peste 300 de copii pe care trebuie să îi ajute să se schimbe şi să mănânce. Pentru munca lor, femeile primesc 800 de lei lunar.

Georgeta Crețu, angajată: Mai ies mai ajut la masă, la prânz.
Reporter: Deci faceți muncă suplimentară.
Georgeta Crețu: Da, cu bani puțini.

Fevronia Pîntea, îngrijitor, spune că „activitatea de servire a mesei copiilor, de îngrijire a copiilor și de femeie de serviciu... Sunt total incompatibile între ele”.

Rămân uneori, și nu uneori ci în fiecare zi, câte una singură la 60 de copii, ceea ce este peste puteri”, precizează Nela Popescu, administratorul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 21 Iași.

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi într-o altă grădiniţă, unde numărul îngrijitoarelor este mai mic decât cel necesar pentru ca activitatea să se desfăşoare în condiţii normale. Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași a dat în judecată cele două instituţii iar judecătorii au decis ca îngrijitoarele să primească bani în plus.

Sentința Tribunalului Iași este o premieră la nivel național, datorită spunem noi, în primul rând speței pe care am derulat-o pe parcursul ultimului an. Constatăm că tribunalul sancționează deficitul cronic de personal nedidactic la nivelul unităților școlare” spune Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.

Din punctul meu de vedere este echitabil, chiar dacă grădinița per ansamblu trebuie să dea acești bani, dar din punct de vedere al muncii este echitabil și normal să fie așa”, este de părere Iosif Munteanu, directorul Grădiniței nr. 21 Iași.

Dacă sentința rămâne definitivă, cele 12 îngrijitoare ar putea primi anul viitor câte zece mii de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri