Procurori DNA, verificați de CSM. Premierul îi acuză că nu anchetează neregulile sesizate de Corpul de Control

Data publicării:
SEDIU CSM fara cer membricsm.ro

Pagube de sute de milioane de euro pentru statul român au fost descoperite doar anul trecut de Corpul de Control al premierului. Executivul a făcut sute de plângeri penale împotriva instituţiilor publice şi a ministerelor. Procesele sunt greoaie, iar în instanţă trec ani întregi până când sunt găsiţi vinovaţii.

Guvernul și structurile de control din subordinea prim-ministrului au făcut, în ultimul an, aproape 400 de plângeri legate de nereguli descoperite la instituții publice și ministere.

Dintre acestea, 31 de sesizări au fost depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție și 60 la DNA.

Ultimele două companii care au intrat în atenția procurorilor sunt CFR SA și TAROM. La CFR, una dintre probleme este dispariția a peste o mie de vagoane.

O parte dintre ele există pe hârtie, dar nu au putut fi identificate în teritoriu, tocmai de aceea trebuie reluată această procedură de inventariere”, spune Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor.

Controalele Corpului de Control al premierului au descoperit, în ultimele 12 luni, zeci de companii de stat cu probleme.

Neregulile constatate de echipele de control vizează contracte semnate preferenţial sau atribuite prin intermediul unor cercuri de interese, cheltuieli nejustificate, bonusuri sau prime date ilegal angajaţilor, obiecte de lux cumparate de şefii companiilor din banii instituţilor, dar si prejudicii aduse societăţilor ca urmare a unui management defectuos.

„Au văzut că nu li se întâmplă nimic şi sunt încurajaţi să facă din nou şi din nou aceste tipuri de cheltuieli. Politicienii au tendinţa de a se acoperi între ei”, a spus Dragoș Cabat, analist economic.

Cele mai mari prejudicii au fost indicate la companiile TAROM, Poșta Româna, Conpet, RATB, RADET și Hidroelectrica.

Doar compania producatoare de energie electrică a adus statului pierderi de 250 de milioane de euro.

A vândut curent sub preţul pieţei. Dar ea l-a vândut printr-o decizie luată de Guvern. În ce fel poţi să recuperezi banii aştia? Şi pe cine dai în judecată în fond? Că ei au făcut-o cu legea în mână. Companiile de stat sunt marea sursă de fraudă, de sugere de bani publici, de ineficienţă”, apreciază Sorin Ioniță, expert în reforma administrației publice.

Sunt pagube de sute de milioane de euro, dar banii sunt aproape imposibil de recuperat. Anchetele procurorilor DNA merg anevoios, iar în instanţa trec ani de zile până când sunt găsiţi vinovaţii.

Premierul Victor Ponta susține public că procurorii nici nu i-ar căuta pe vinovați sau că i-ar căuta doar pe unii dintre ei, la comandă politică.

Și aceste declarații au fost auzite de CSM. „Noi am dispus a se verifica afirmaţiile şi declaraţiile oamenilor politici, în speţă şi în principal a declaraţiei primului ministru, domnului Victor Ponta. Deci asta a fost contextul sesizării noastre. E şi anormal să ne spunem părerea dacă inspecţia judiciară nu a făcut verificările necesare”, a declarat Horațius Dumbravă, membru CSM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri