Procurorul Horațiu Radu, demis de Dăncilă la cererea lui Dragnea, intră în cursa pentru Parchetul General

Data publicării:
horatiu radu foto HotNews
Foto: HotNews.ro

Procurorul Horațiu Radu și-a depus candidatura pentru funcția de procuror-șef al Parchetului General, luni fiind ultima zi în care acestea pot fi depuse la sediul Ministerului Justiției, au declarat pentru Mediafax, surse judiciare, citate de Mediafax.

Horațiu Radu a fost agent al României la CEDO și la Curtea de Justiție a UE

Răzvan-Horaţiu Radu este magistrat de carieră şi a fost numit în ianuarie 2013 agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, fiind demis în 2018 după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea și cu fostul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov. Dragnea și Vâlcov l-au atacat deschis pe fostul agent guvernamental la CJUE, în 2018, pentru că acesta nu le-a dat aviz pentru acte normative care încălcau legislația europeană, scrie HotNews.ro.

„Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O să-i propun premierului să avem o analiză serioasă a tuturor celor din guvern care au blocat acte. Nu ştiu ce va face ministrul respectiv cu el. Noi nu mai vrem să ne păcălim cu noţiunea de coincidenţă. (...) Dacă este o reţea, te duci cu gândul la celebrul stat paralel, căci nu se poate, undeva trebuie să există o coordonare. Şi prin judeţe există starea asta. Şi în SUA s-a vorbit de deep state, Trump a ieşit să spună”, spunea Liviu Dragnea, în mai 2018.

La câteva zile după această declarație, Horațiu Radu a fost demis din funcție de Viorica Dăncilă.

Luni, 23 decembrie, ultima zi de depunere a candidaturilor la șefia marilor parchete. Niciun candidat la DNA

Până acum, pentru conducerea Parchetului General s-au înscris în cursă și procurorii Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu. De altfel, Horodniceanu candidează și pentru funcția de procuror șef al DIICOT. Potrivit unor surse judiciare, și Georgiana Hossu țintește la conducerea DIICOT. Aceleași surse afirmă că procurorul Călin Nistor și-a depus candidatura pentru șefia DNA.

Luni este ultima zi în care procurorii își pot depune candidaturile pentru conducerea DNA, DIICOT și a Parchetului General (PG), la sediul Ministerului Justiției (MJ), în ianuarie 2020 urmând să fie făcute propunerile pentru aceste funcții.

„Sunt mai multe candidaturi, sperăm să fie și altele. Mai este și astăzi o zi. Nu aș vrea să dau detalii privind numărul sau persoanele, pentru că nu doresc să influențez pe cei care se mai pot gândi că mai au timp să se înscrie. Nu vreau să descurajez pe nimeni, nu vreau să încurajez pe nimeni, din start. E o competiție transparentă, o comisie de interviu lărgită, nu are doar membri din minister. Comisia va intervieva, vom discuta, apoi vom lua decizie”, a spus ministrul Predoiu, luni dimineața, la intrarea în Ministerul Justiției.

Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție și programarea interviurilor se va afișa la sediul MJ

Ministrul a adăugat că are încredere în responsabilitatea procurorilor din Ministerul Public.

„Este foarte important (să se înscrie - n.red.). Stabilitatea sistemului este importantă, e important să avem procurori șefi, prim-adjuncți, adjuncți, șefi de secție, adjunct de șef de secție numiți conform procedurii legale, stabil, pe post, care să poată începe o reformă în ministerul Public, să impulsioneze activitatea procurorilor, cu respectarea tuturor garanțiilor, astfel încât, să punctăm față de cetețeni, să punctăm față de Comisia Europeană, să punctăm față de magistrați în sensul calității, în sensul ritmicității activității, tot ce așteaptă societatea de la Ministerul Public”, a adăugat ministrul Justiției.

Procurorii pot depune cereri de înscriere, până luni, la Direcția resurse umane a Ministerului Justiției din București.

Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție și programarea interviurilor se va afișa la sediul Ministerului Justiției și se va publica pe pagina de internet, până la dată pe 24 decembrie, ora 24.00, conform sursei citate.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri