REPLICĂ. DNA a deschis 21 de dosare de la învestirea Cabinetului Ponta I

Data publicării:
ponta 20guvern 20gov 20ro-56302

DNA i-a dat replica premierului Victor Ponta, după ce acesta a declarat că nu știe în ce stadiu se află sesizările depuse spre soluționarea procurorilor anticorupție.

„Pe baza sesizărilor transmise în perioada mai 2012 – martie 2013 de către Corpul de Control al Primului – ministru sau de către corpul de control al ministerelor, s-au constituit 21 de cauze penale care sunt în curs de instrumentare de către procurorii DNA iar în una din aceste cauze, procurorii au dispus începerea urmăririi penale”, a transmis DNA.

Potrivit procurorilor, „durata de soluţionare a acestor dosare este dată de complexitatea cauzelor, de specificul infracţiunilor investigate şi de necesitatea de a administra probe precum constatările tehnico – ştiinţifice sau expertizele de specialitate, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale”.

„Termenul de soluţionare a acestor dosare se încadrează în durata medie de finalizare a cauzelor penale aflate pe rolul DNA”, se arată în comunicatul DNA.

În cât timp se soluționează sesizările

Potrivit raportului pe anul trecut al DNA, aproximativ jumătate din cauze sunt soluționate în termen de peste doi ani de la prima sesizare.

„Operativitatea soluționării cauzelor a fost bună, din cele 2.436 cauze soluționate pe fond, în 689 a fost depășit termenul de 1 an de la prima sesizare (28,28%), iar în 702 cel de 2 ani de la prima sesizare (28,81%). În total, acestea reprezintă 57,10% din numărul dosarelor soluționate, ceea ce relevă continua preocupare pentru soluționarea cauzelor vechi, în condițiile în care cauzele nou intrate reprezintă 55,41% din totalul cauzelor de soluționat”, arată raportul DNA.

„De asemenea, din cele 3.828 cauze nesoluționate un număr de 2.075 cauze sunt mai vechi de 1 an de la prima sesizare, ceea ce reprezintă 54,20% din cauzele rămase în lucru (55,23% în anul 2011), iar 404 cauze sunt mai vechi de 6 luni de la data începerii urmăririi penale, ceea ce reprezintă 10,55% din cauzele rămase în lucru (9,75% în anul 2011)”, arată DNA.

Premierul își îndemnase miniștrii să ceară informări

Precizările DNA vin în contextul în care, acum două zile, premierul a arătat, înaintea ședinței de Guvern, un dosar pe care Corpul de Control al Guvernului urma să îi trimită către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Esta vorba de un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro, a anunţat atunci premierul Victor Ponta. Primul ministru a apreciat că banii au ajuns „pe la Videanu şi PDL” şi trebuie recuperaţi.

Cu această ocazie, premierul le-a spus membrilor Cabinetului său să se informeze cu privire la stadiul anchetelor pe temele sesizate.

Eu fac un apel către toţi miniştrii - să continuăm să arătăm de unde sunt uriaşele probleme pe care trebuie să le rezolvăm acum şi cum le gestionăm, în acelaşi timp exprimându-mi speranţa că, în curând - şi chiar vă rog pe toţi să cereţi la Parchet o informare privind stadiul cercetărilor în toate plângerile pe care le-aţi făcut. Îmi exprim speranţa că, în curând, va fi timp să fie cercetate, să fie trase la răspundere persoanele vinovate”, a spus Victor Ponta.

Sesizări făcute publice

În 20 iulie, premierul Victor Ponta anunțat că a demis o angajată a Ministerului Agriculturii și că a sesizat DNA pe numele ei, pentru că depusese cu o zi înainte, la dosarul procesului lui Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator (PC), privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), o expertiză independentă a unei entități cu care instituția nu avea un contract.

Primul ministru a anunțat că a luat această decizie în cazul directoarei Direcţiei Juridice a Ministerului Agriculturii Rela Ştefănescu, numită în timpul mandatului ministrului Agriculturii Gheorghe Flutur (PDL) în 2005, după ce a fost informat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, președintele PC, pentru a contracara acțiunile pe care Traian Băsescu și PDL le-ar fi făcut pentru a interveni ilegal în procesul lui Voiculescu și pentru a fi folosite în campania pentru referendumul din 29 iulie.

Dosarul ICA a fost mutat repetat de la o instanță la alta, în funcție de calitatea de senator a lui Dan Voiculescu.

Potrivit DNA, în acest dosar, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă pentru a recupera aproximativ 222,2 de milioane de lei, echivalentul a aproape 60,5 milioane de euro. Suma reprezintă prejudiciul efectiv cauzat în urma privatizării ICA, respectiv 7,8 milioane de euro, la care a fost adăugat folosul de care a fost lipsită partea civilă în sumă de 52,7 milioane de euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006.

Voiculescu a fost trimis în judecată în acest dosar în decembrie 2008, alături de 12 persoane. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Diaconescu, reclamat de Remus Vulpescu

O altă sesizare a unei instituții guvernamentale, intens mediatizată, a fost cea depusă de fostul șef al Oficiul de Stat pentru Privatizări, Remus Vulpescu, la începutul lunii octombrie, la Parchetul General, și care a fost ulterior trimisă la DNA.

Șeful Oficiului pentru Privatizări, Remus Vulpescu, și-a depus pe 3 octombrie demisia, dar înainte de a face acest gest a semnat o plângere împotriva lui Dan Diaconescu, pe care îl acuză de înșelăciune în formă continuată și că ar fi prezentat acte false la înscrierea pentru privatizarea Oltchim.

„Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizează, astăzi, 3 octombrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la săvârşirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a statului român şi a opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de statul român, prin MECMA - OPSPI”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Dan Diaconescu câştigase atuncilicitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

În cele din urmă, contractul de preluare a acţiunilor nu a fost semnat, întrucât Dan Diaconescu nu a prezentat OPSPI dovezi că deţine suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri