Se teme PSD de Kovesi, ca procuror-șef european? Răspunsul lui Florin Iordache

Data actualizării: Data publicării:
laura codruta kovesi ID39601_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Șeful comisiei speciale din Parlament pentru legile justiției, Florin Iordache, a vorbit la Digi24 despre candidatura fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, la funcția de șef al nou-înființatului Parchet European. Social-democrații o critică pe Kovesi, în timp ce europenii o laudă pentru rezultatele procurorilor anticorupție.

Kovesi a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie chiar în momentul în care se pregătea să susțină prima etapă a procesului de selecție pentru funcția de procuror șef european. Ea a spus că este un demers abuziv. „Nu se încearcă aflarea adevărului, ci să fiu oprită să ocup această funcţie”, a spus Kovesi la Digi24.

Întrebat dacă este o coincidență faptul că Laura Codruța Kovesi a fost citată chiar când trebuia să plece la Bruxelles, Iordache a spus: „Probabil că atunci au fost o serie de audieri, de probe, nu știu exact ce conține dosarul, e de notorietate că sunt 14-15-16 dosare în lucru. Prezumția de nevinovăție există. Rămâne ca procurorii respectivi să vadă, să coroboreze probele”.

Întrebat ce șanse are Kovesi să devină primul procuror-șef european, Iordache a spus: „Chiar nu știu. Consiliul a fost un vot în favoarea candidatului francez, în partea cealaltă a fost un vot în favoarea lui Kovesi, a fost un vot politic”.

Iordache a insistat asupra faptului că votul din Parlamentul European este politic, deoarece este dat de reprezentanții unor partide: „Dacă noi am modifica legea și am propune ca procurorii sa fie votați de Parlament... Dacă procurorul european e votat de Parlamentul European”.

Au fost până acum trei etape în procesul de selecție – interviul din comisia de experți, votul din Consiliu, unde, potrivit presei, ambasadorul României a avut mandat să voteze împotriva lui Kovesi și unde pe primul loc s-a situat candidatul francez, Jean-François Bohnert, și votul din două comisii ale Parlamentului European – Kovesi a avut majoritate de voturi în ambele comisii.

Urmează acum o negociere între Parlament și Consiliu, în urma căruia va fi anunțat noul procuror șef european.

Nu știu cum a votat (ambasadorul României, n.r.), dar atâta timp cât a fost demisă pe o lipsă de management, sau anumite lipsuri în actul de conducere, deci dacă nu ai reușit să conduci o instituție la tine în țară...”, a spus Florin Iordache.

Întrebat dacă se teme PSD de Laura Codruța Kovesi, ca procuror-șef european, Iordache a răspuns: „Nu avem de ce ne teme. În niciun caz. Odată ajuns acolo, cel care va conduce Parchetul European va trebui să se supună unor reguli europene. Noi am venit cu argumente și am demonstrat că în țară au existat lacune în actul de management, cu fapte, cu oameni care au avut de suferit”, a spus Florin Iordache.

În timp ce mulți social-democrați o critică pe Kovesi, sunt mulți lideri europeni care i-au lăudat activitatea. Chiar unul dintre contracandidații săi, procurorul german Andreas Ritter, a spus în audierea din comisia LIBE că „este e o onoare” să fie pe aceeași listă cu Kovesi și că are „toată admirația pentru curajul și implicarea ei”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri