Sari la conținut

Sentință finală în dosarul Maternitatea Giulești. Asistenta Florentina Cîrstea - cea mai mare pedeapsă

Asistenta Florentina Cîrstea, care lipsea din salonul în care a izbucnit incendiul, deși, bebelușii nu ar fi trebuit să rămână niciun moment singuri, a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare. Fostul manager Bogdan Marinescu a primit şase luni de închisoare cu suspendare, iar judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dispus ca acesta să aibă un termen de încercare de doi ani şi şase luni.

De asemenea, Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei. Pe de altă parte, despăgubirile care trebuie plătite familiilor bebelușilor morți sau răniți în incendiu totalizează peste patru milioane de euro.

Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

Cu privire la şeful Serviciului tehnic, Vasile Dima, instanţa a constatat că a încetat procesul penal pornit împotriva sa. Iniţial, în primă instanţă, Dima a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.

La 16 august 2010, trei nou-născuţi au murit în incendiul de la maternitatea Giuleşti. Alţi trei au pierit la scurt timp, din cauza arsurilor. Singura asistentă care era de serviciu în acel moment în sectia de terapie intensivă ieşise din salon pentru câteva minute.

Sentinţele în primă instanţă

În iulie 2013, instanţa a hotărât că Spitalul „Panait Sârbu” şi asistenta medicală Florentina Cîrstea trebuie să plătească daune de peste 4,3 milioane de euro. De asemenea, femeia a primit o condamnare de doi ani şi două luni de închisoare.

Fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu", profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat. Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Mama unuia dintre copiii morți în incendiu: „Nu ştiu ce dreptate s-ar putea face în situaţia asta”

Ileana Benga, mama unuia dintre bebeluşii morţi în incendiul de la Maternitatea Giulești, a comentat la Digi24 deciziile instanței.

Cât de cât sunt mulţumită, dar dreptate... nu ştiu ce dreptate s-ar putea face în situaţia asta. 6500 de lei (amendă, n.r.) mi se pare aşa, o glumă. Pe mine nu mă mai încălzeşte că asistenta face puşcărie sau cine face puşcărie. De cinci ani noi stăm în stresul ăsta, pentru că îmi doream să se fi terminat acum patru ani, nu să dureze cinci ani. Cauzele erau clare. Au murit șase copii şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a spus ea.