Sesizare la CCR. Iohannis: Nu am emoții

Data publicării:
klaus iohannis tribuna presidency

Nu există niciun conflict între Administraţia prezidenţială şi Guvern, spune din nou şeful statului. Klaus Iohannis consideră că Executivul a sesizat fără niciun temei Curtea Constituţională în acest caz. Totul a pornit de la refuzul preşedintelui de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, aşa cum a cerut Ministrul Justiţiei. Următoarea mişcare a lui Tudorel Toader a fost să declare conflict între preşedinţie şi Guvern şi să redacteze sesizarea pentru Curte. Semnată de premierul Viorica Dăncilă, sesizarea a fost trimisă ieri judecătorilor constituţionali.

Klaus Iohannis: Nu am emoţii, dar dacă există acest demers din partea Guvernului, aşteptăm să vedem documentul. Aşteptăm şi să vedem cum văd judecătorii Curţii Constituţionale această chestiune. Din punctul meu de vedere, nu poate fi vorba de un conflict constituţional.

Reporter: Dacă judecătorii Curţii Constituţionale vor decide că există un conflict între Guvern şi Administraţia Prezidenţială, veţi semna revocarea şefei DNA?

Klaus Iohannis: Asta o să va spun atunci.

Între timp, ministrul Justiţiei nu a vrut să dezvăluie care sunt argumentele pentru care sesizează Curtea Constituţională.

Tudorel Toader: Nu e nemulțumirea mea. Eu nu am acţionat şi nu acţionez în nume personal, să am nemulţumiri personale. Cât priveşte conţinutul sesizării, cred că sunteţi convinse că nu pot să relatez.

Social democraţii susţin iniţiativa trimisă de la Guvern către Curtea Constituţională.

Rporter: Sesizarea domnului Tudorel Toader cum o vedeţi ?

Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei Juridice: Îndreptățită, sunt suficiente motive cu referire la interpretarea pe care CCR a dat-o până acum legilor justiţiei.

Liberalii, în schimb, cred că o sesizare este nejustificată.

Gabriel Andronache - deputat PNL: E făcut în chip politicianist. Nu are cum să oblige preşedintele să revină asupra unei proceduri încheiate. E evident. Orice student la drept putea să îi spună ministrului Justiției acest lucru.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat, săptămâna trecută, să o revoce din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA. Şeful statului a precizat că motivele invocate de Tudorel Toader nu corespund prevederilor legale şi nu l-au convins. Ministrul Justiţiei a propus revocarea Laurei Codruţa Kovesi după ce a acuzat-o de încălcarea Constituției și de comportament „excesiv de autoritar, discreționar”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri