Spăla păcate și bani. O mănăstire, în centrul unei operațiuni de evaziune fiscală

Data publicării:
04042013 manastire

Procurorii spun că el era cel care făcea donaţii către mănăstire, dar în final banii se întorceau în conturile firmei sale. Acesta neagă acuzaţiile şi spune că, de mai mulți ani, face sponsorizări pentru mai multe lăcaşuri de cult şi că a ridicat chiar şi un spital privat în memoria soţiei sale.

Mai bine de opt ore, biroul mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea a fost verificat de anchetatori. Ei spun că, în ultimii trei ani, în contul bancar al lăcaşului de cult au fost virate diverse sume de bani, drept „sponsorizare”.

În total, aproape un milion de lei ar fi fost trimişi din partea unei firme din Braşov, care deţine un lanţ farmaceutic, spun procurorii. Din contul mănăstirii, peste 700.000 de lei ar fi ajuns în depozitele bancare deschise pe numele a 17 persoane, angajate la firma respectivă, sub pretextul achiziţionării unor materiale de construcţii.

Practic însă, materialele nu au fost trimise niciodată la mănăstire. Tot circuitul era gândit pentru ca banii să nu fie impozitaţi, susţin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, maica stareță era unul dintre pionii importanți din această rețea de spălare de bani. Ea are dreptul de a gestiona contul mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea și tot ea făcea viramentele bancare.

Însă, stareţa mănăstirii nu recunoaşte nimic: „Nu avem sponsorizări de la nimeni. Doar alimente, sau ne aduc oamenii ceva ce rămâne de la ei, haine”.

Firma din Braşov, de unde plecau donaţiile către mănăstire, aparţine unui important om de afaceri, milionar în top 300. Mihai Miron deține un lanț de farmacii în toată țara și este și acționar la un spital privat în Brașov. În plus, are și mai multe afaceri în domeniul agriculturii.

Mihai Miron recunoaşte că face frecvent donaţii pentru biserici şi confirmă percheziţiile făcute la trei dintre sediile firmei.

Anchetatorii spun că, timp de aproape trei ani, rețeaua ar fi reuşit să aducă un prejudiciu statului de aproape 300.000 de lei.  

Societatea suspectată de spălare de bani este Ropharma Braşov

Societatea suspectată de spălare de bani prin intermediul unui lăcaş de cult este distribuitorul de medicamente Ropharma Braşov, administratorul firmei spunând că i se pare aberant să fie cercetat pentru o sponsorizare de câteva sute de lei, dat fiind că plăteşte lunar două milioane de lei la stat.

Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat că firma care a virat bani din conturi în cazul grupului organizat specializat în spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală este distribuitorul de medicamente Ropharma Braşov.

El a precizat că societatea respectivă a virat din conturi bani cu titlu de „sponsorizare” către Mănăstirea „Sfintei Cruci” din Oradea, iar de acolo către diverse persoane fizice.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri