Cliseru și Firea, la Parchetul General. „S-a încercat ca prefectul să fie scos țap ispășitor”, spune primarul general

Data actualizării: Data publicării:
180904_FIREA_PG_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a venit din nou, marți, la secția militară a Parchetului General. Deși era de așteptat ca procurorii care anchetează violenţele de la protestul din 10 august să fi chemat-o pentru noi explicaţii, ea a sugerat la ieșire că a venit în legătură cu un alt dosar. Pe de altă parte, și Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a venit marți la Parchetul General, unde a fost audiată timp de trei ore în dosarul violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei. Până  luni seară, procurorii înregistraseră 770 de plângeri la adresa Jandarmeriei.

180904_FIREA_PG_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Gabriela Firea, la ieșirea de la Parchetul General, unde a fost audiată ca martor în dosarul violențelor de la protestul din 10 august Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citiţi şi: Dăncilă şi Regele. Muşamalizarea afacerii Vâlcov

ACTUALIZARE 14:13 Gabriela Firea a ieșit de la audieri după trei ore. Ea a precizat că a fost audiată ca martor și că a adus și unele „înscrisuri”.  Primarul general a stat de vorbă cu jurnaliștii despre ceea ce s-a întâmplat în seara protestelor, despre relația ei cu partidul și despre o eventuală candidatură la Președinția României. Gabriela Firea a reluat unele acuze aduse anterior și spune că din punctul ei de vedere, „s-a încercat scoaterea prefectului ca țap ispășitor”. Iată declarațiile complete:

„Cred că s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor, dar ancheta va releva faptul - aici sunt subiectivă - că nu are nicio vinovăţie, prin prisma faptului în special că, cel puţin din câte ştim, din câte ne-am informat, nu avea cum să aibă acces doamna prefect la secrete de servicii şi la ordine militare. În primul rând, fiind un prefect foarte nou, la momentul mitingului, de trei săptămâni, nu avea nici măcar certificat ORNISS şi acces la astfel de informaţii, pentru că din data de 5 iulie doamna Cliseru era prefect. Prin urmare, n-a făcut altceva decât, conform legii, la solicitarea reprezentantului Jandarmeriei aflat în acea cameră de la Piaţa Victoriei, să contrasemneze, deci nu să scrie, acest ordin care fusese deja scris, întocmit, de către reprezentantul Jandarmeriei, pentru că aşa precizează legislaţia în vigoare”, a afirmat edilul Capitalei.

Citiți și:  Gabriela Firea explică de ce Speranța Cliseru doar a contrasemnat un ordin deja scris de Jandarmerie

Primarul a mai arătat că nu a fost informată din surse oficiale despre posibilitatea apariţiei unor violenţe la mitingul din 10 august. 

Ea a reafirmat, pe de altă parte, că nu are de gând să candideze la Președinție, ci vrea să-și ducă la capăt proiectele pentru București, deși, a subliniat Gabriela Firea, „a fost boicotată din prima zi” în privința marilor proiecte pe care le avea (de către Guvern - n.r.), trebuind să se mulțumească cu cele de mai mică anvergură.

În același timp, Gabriela Firea l-a criticat și pe președintele Klaus Iohannis, care tocmai a luat decizia fără precedent de a suspenda ședința CSAT de la care se aștepta un aviz pentru rectificarea bugetară.

ACTUALIZARE 11:00 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a ajuns la Parchetul General. Ea le-a spus jurnaliștilor că preferă să nu facă declarații înainte de a fi audiată de procurori. Întrebată dacă are dovezi pentru a-și susține acuzațiile (în special la adresa ministrului de interne Carmen Dan), Gabriela Firea a răspuns: „Dumneavoastră ce credeți? Întotdeauna vorbesc numai pe bază de argumente. Nu doar în acest domeniu, juridic, dar și în alte domenii, inclusiv politic”. Primarul a promis că va face declarații de presă la încheierea audierii.

ACTUALIZARE 9:26. Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat, la ieșirea de la Parchetul General, că vizita sa nu are legătură cu dosarul violențelor din 10 august. Ea a recunoscut că nu a venit „neinvitată”, dar susține că nu a fost citată în legătură cu acest dosar. Prefectul a sugerat că este vorba de un dosar nou. „Suntem la Parchet, mai sunt și alte dosare, nu?”, a spus Speranța Cliseru. Ea le-a mai spus jurnaliștilor că va merge marți și la Parlament și a promis să facă acolo mai multe declarații. 

Reporter: În legătură cu ce dosar ați venit?

Speranța Cliseru: Cu niciun dosar, nu are legătură.

Reporter: De ce v-au chemat procurorii?

Speranța Cliseru: Nu m-a chemat nimeni, nu are legătură cu dosarul, dacă avea, spuneam.

Reporter: De ce ați venit?

Speranța Cliseru: Nu are legătură, v-am mai spus.

Reporter: Ați venit neinvitată?

Speranța Cliseru: Nu am venit neinvitată, probabil că mai sunt și alte dosare, bănui (sic! - n.r.) că aici, fiind un Parchet, mai sunt și alte dosare. Vă rog să nu mă mai filmați, sunt cu mașina personală.

Reporter: Ați mai fost citată?

Speranța Cliseru: Nu, nu am mai fost citată. Dacă o să mai fiu, o să mai vin.

Reporter: Mergeți azi la Parlament?

Speranța Cliseru: Da, o să vorbim acolo mai multe.

Citiți și: Speranța Cliseru nu a fost anunțată despre anularea audierilor. Precizările făcute presei la Parlament


Speranța Cliseru este a doua oară în fața procurorilor. Ea a venit încă de dimineață pentru a aduce o serie de documente. Prefectul Capitalei a mai fost audiată în urmă cu două săptămâni, în calitate de martor, când a stat de vorbă câteva ore cu procurorii.

În ceea ce o privește pe Gabriela Firea, primarul general, aceasta este așteptată în jurul orei 11:00 la Parchet. Ea a intrat în conflict cu propriul partid, după ce a cerut demiterea ministrului de interne. Gabriela Firea o acuză pe Carmen Dan că a coordonat intervenţia în forţă împotriva manifestanţilor, dar a aruncat vina asupra prefectului Capitalei. În acelaşi timp, Gabriela Firea a afirmat că Liviu Dragnea le-ar fi cerut miniştrilor să nu susţină proiecte ale administraţiei Bucureştiului şi că ar fi aprobat măsuri care i-au afectat imaginea. „Aberaţii”, a răspuns liderul PSD.

În acest context, primarul Capitalei, Gabriela Firea, este aşteptată marţi, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Anunțul a fost făcut luni, iar Gabriela Firea a declarat pentru News.ro că probabil că va fi audiată în calitate de martor.

Procurorii, a spus Gabriela Firea, nu i-au precizat ce calitate are în legătură cu acest dosar.

La Parchetul General au fost audiaţi în acest dosar şi viceprimarul Aurelian Bădulescu şi prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru.

În urma violenţelor din Piaţa Victoriei, la Parchetul General au fost depuse peste 770 de plângeri împotriva Jandarmeriei.

Prefectul Capitalei spunea că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii, adică după momentul intervenţiei forţelor de ordine. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD de sâmbătă de la Neptun, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, pe care o acuză că a pasat responsabilitatea asupra prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Solicitarea Gabrielei Firea a fost supusă la vot în CEx şi a fost respinsă.

Gabriela Firea, i-a adus, duminică seară, noi acuzaţii ministrului Carmen Dan, spunând, la România TV, că ministrul de Interne a venit la şedinţa CEx cu print screen-uri ale unor mesaje private de pe WhatsApp şi a afirmat că fusese atenţionată încă de anul trecut de ministrul Carmen Dan să aibă grijă ce vorbeşte pe WhatsApp, pentru că este uşor de interceptat.

„Doamna ministru a scos dintr-un dosar, deşi nu cred că avea de unde să ştie ce voi spune eu, decât dacă îmi urmăreşte corespondenţa, probabil, a scos nişte foi şi a spus că sunt nişte print screen-uri, xerox-uri convorbiri private dintre doamna prefect şi un secretar de stat. Am întrebat: <<Doamna ministru, ne spionaţi? Ne urmăriţi? Ne controlaţi mesajele, WhatsApp-urile?>> A întors atunci discuţia şi a spus că domnul secretar de stat i-a pus la dispoziţie. I-am spus că <<dumneavostră mi-aţi spus acum un an să am grijă ce transmit pe WhatsApp pentru că dumneavoastră aveţi mesajele pe Whatsapp ale unui senator din Bucureşti şi să fiu precaută şi atentă>>. Dacă la acest nivel am ajuns. Noi ne luptăm cu statul paralel, dar parte din statul paralel e pe lângă noi, cu o doamnă ministru de Interne care vine la Comitetul Executiv pregătită în apărarea sa cu nişte mesaje private”, a declarat Gabriela Firea. 

De asemenea, Firea a susţinut că jandarmii care au asigurat ordinea la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei au dormit o noapte pe jos, fără paturi, fără apă şi mâncare, „ca nişte vite”, şi spune că i-a reproşat ministrului de Interne, Carmen Dan, că nu a avut grijă nici măcar de oamenii săi.

Citiți și: 

Gabriela Firea recunoaște că PSD folosește „echipe de postaci” pe Facebook: „Acum au fost puși împotriva mea”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri