SRI: Doi pakistanezi, reținuți pentru implicare în pregătirea de acţiuni teroriste

Data publicării:
06122012 20tero2-37266

Instanța Curții de Apel București i-a declarat indezirabili pe cei doi cetățeni, la propunerea SRI, care a monitorizat acțiunile lor.

„Servicul Român de Informaţii în cooperare cu celelalte instituţii din cadrul sistemului naţional pentru prevenirea şi combaterea terorismului a întreprins o serie de măsuri de documentare a activităților pregătitoare pentru comiterea unei acțiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă”, a declarat Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

Potrivit oficialului, este vorba despre o structură extremistă care era afiliată ideologic organizaţiei Al-Qaida.

Considerați puncte de sprijin în România

„În acest sens, SRI a monitorizat acțiunile întreprinse de membrii acestei structuri care se aflau în România în condiții de conspirativitate. Aceștia erau considerați puncte de sprijin care se aflau sub coordonare externă”, a declarat Sorin Sava.

„În urma documentării s-a stabilit că aceștia urmau să asigure suport pentru desfășurarea întregii operațiuni, relevant fiind faptul că unul dintre cei în cauză deține cunoștinte cu privire la confecționarea unor dispozitive explozive improvizate”, a detaliat oficialul SRI.

„Pentru punerea în aplicare a acțiunii preconizate, aceștia au încercat să forțeze persoane cunoscute ca susținători ai unor grupări islamiste care să acționeze împreună cu punctele sprijin din România. În momentul de față, aceștia sunt reținuti, sunt luați în custodie publică și vor fi îndepărtați de pe teritoriul național”, a conchis Sorin Sava.

Un atentat în România se poate întâmpla, dar SRI împreună cu SIE și Serviciul de informații militare colaborează foarte bine, dovadă că au reușit să dejoace și acest posibil plan de atentat în România.

În 2012 au fost declarate indezirabile 7 persoane, iar în ultimii ani 60.

Consulant în securitate: „Un atentat terorist este foarte greu de dejucat”

Adrian Baciu, consulant în securitate, a comentat la Digi24 această măsură a autorităților române.

„Este evident că în nicio țară din lume nu te mai poți simți în siguranță din punct de vedere al amenințării teroriste, pe de o parte. Pe de altă parte, România este o țintă și asta nu o spun doar eu, au spus-o și autorități ale statului. În al treilea rând este vorba despre activitatea profesională, continuă”, a afirmat Adrian Baciu.

„Din punct de vedere al securității există un nivel serios de îngrijorare la capabilitățile, oportunitățile și intențiile organizațiilor teroriste pentru că, în comparație cu structurile statului, organizațiile teroriste trebuie să fie încununate de succes într-o acțiune o singură dată, în timp ce serviciile de securitate de fiecare dată”, a spus consultantul în securitate.

„Atât la nivel european, cât și la NATO și internațional, există o preocupare în a defini modalitățile prin care, pe de o parte, statele pot să preîntâmpine aceste tipuri de atacuri și, pe de altă parte, pot să coopereze eficent astfel încât cooperarea lor internațională să conducă la limitarea accesului organizațiilor teroriste fie la materiale explozive, fie la materiale legate de arme chimice, biologice, radiologice sau nucleare. Deci există o activitate susținută și concertată la nivel european și la nivel internațional pe această linie”, a comentat Adrian Baciu.

„Repet, amenințarea teroristă există și ca să fim foarte exacți în ceea ce spunem, un atentat terorist este foarte greu de dejucat și cu atât mai lăudabilă este activitatea SRI-ului care, iată, reușește să stopeze chiar din față intenții ilegale ale anumitor elemente teroriste”, a conchis specialistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri