Surprize în proiectele candidaţilor pentru şefia secţiei de investigarea a magistraţilor

Data publicării:
csm infocsm.ro

CSM a publicat lista oficială a celor înscrişi pentru această funcţie, dar şi ce planuri de viitor au. Şefa interimară a secţiei şi adjunctul Inspecţiei Judiciare vor să conducă, în următorii 3 ani, structura care îi va cerceta pe procurori şi judecători. În timp ce Florena Sterschi pledează pentru o mai mare independenţă a secţiei şi cere un statut similar DNA şi DIICOT, Gheorghe Stan critică Parchetul General, acuzând excese în lupta împotriva corupţiei din magistratură.

csm infocsm.ro
CSM a publicat lista oficială a celor înscrişi pentru această funcţie, dar şi ce planuri de viitor au.

Procurorul Gheorghe Stan, actualul adjunct la comanda Inspecţiei judiciare, apreciază că noua secţie va asigura un grad mai mare de protecţie a magistraţilor.

În documentul publicat de Consiliul Superior al Magistraturii, Gheorghe Stan pare că îl ironizează pe procurorul general, cercetat de curând pentru expresia "inculpaţi de rang înalt".

Unele derapaje la nivel instituțional, generate de dorința de atenție și confirmare a valorii, au determinat situații în care s-a recurs la forțarea legii pentru a se obține punerea sub acuzare a unor inculpați "de rang inalt", printre care și magistraţi”.

Tot Gheorghe Stan susţine că independenţa procurorilor trebuie înţeleasă prin raportare la principiul controlului ierarhic, aşa cum este el consfinţit, inclusiv constituţional.

Colega sa, Florena Sterschi, numită interimar în fruntea Secției speciale, nu pare să fie de acord. În proiectul de management, susţine transformarea secției în direcție, după modelul DNA și DIICOT, pentru a avea propriul buget.

Nu este prima care are această idee. Şi Adina Florea, procurorul propus de Tudorel Toader să conducă lupta anticorupţie, dar respins de Klaus Iohannis, a susţinut acelaşi lucru în fața reprezentanților Ministerului Justiției.

Adina Florea, procuror: „Având în vedere importanţa activităţii pe care o desfăşurăm, dat fiind faptul că în această secţie se investighează posibile infracţiuni săvârşite de persoane cu o anumită calitate şi având în vedere calitatea acestor persoane, considerăm că este necesară o independenţă şi o autonomie totală faţă de Parchetul General cum au şi DNA şi DIICOT”.

Independența financiară a structurii ar asigura, în opinia Florenei Sterschi, cerințele stabilite de Comisia de la Veneția pentru investigarea magistraților. Uită însă că, în avizul final din octombrie, Comisia a recomandat României să renunțe la modificările aduse legilor justiției, inclusiv la înființarea secției speciale.

„Apreciem că transformarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție în Direcția pentru investigarea infracțiunilor din justiție se va asigura o protecție adecvată a magistraților împotriva presiunilor ce ar putea fi exercitate asupra lor, sporind garanțiile de independență a acestora.” (sursa: www.csm1909.ro)

Cei doi candidați vor susține interviurile la începutul lunii viitoare, după care plenul CSM va decide care dintre ei va conduce Secția.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri