Surse: Mită de până la 15.000 de euro pentru angajări în Spitalul Județean Botoșani, unde o gravidă a murit ignorată de medici

Data actualizării: Data publicării:
spitalul judetean botosani
Managerul Spitalului Județean Botoșani a fost demis la cinci zile după moartea Alexandrei. Foto: stiri.botosani.ro

Procurorii DNA efectuează miercuri 92 de percheziții în județele Botoșani și Iași, într-un dosar de dare de mită pentru angajări la Spitalul Județean din Botoșani. Cei care doreau să obțină un post în unitatea spitalicească, de la asistentă până la manager, trebuiau să dea mită între 2.000 și 15.000 de euro, potrivit surselor Digi24. Anchetatorii au în vedere o întreagă rețea care ar fi avut și implicații politice pe plan local. Sunt percheziții și la sediul Consiliului Județean Botoșani și la organizația județeană a PSD, ambele conduse de Doina Federovici, conform informațiilor obținute de Digi24.

Vezi și Reacția șefei PSD Botoșani, după perchezițiile DNA la biroul ei din CJ: Am pus la dispoziție toate documentele. Au fost și acasă

Andreea Georgescu, jurnalist Digi24: Mita dată de persoanele interesate să se angajeze la Spitalul Județean din Botoșani pleca de la 2.000 de euro și putea ajunge până la 15.000 de euro, conform unor date din anchetă obținute de Digi24 - asta în funcție de ce post era vizat. Informațiile noastre arată că cei care sunt acum investigați de procurorii și polițiștii din Moldova plăteau pentru orice fel de funcție, fie că vorbim de una de execuție, de asistentă, de brancardier, de infirmieră, dar și pentru funcții de management. Sunt verificate inclusiv modul în care au fost făcute numirile în funcții de conducere la nivelul spitalului, fie că vorbim de funcții de management, fie că vorbim despre funcții de șef de secție. De exemplu, din informațiile noastre, anchetatorii au în vedere o întreagă rețea care ar fi avut și implicații politice pe plan local, motiv pentru care sunt percheziții în desfășurare la această oră în sediul Consiliului Județean Botoșani dar și la organizația județeană a PSD. Asta, în condițiile în care șefa CJ Botoșani, Doina Federovici, conduce și această organizație județeană a partidului. Sunt de asemenea descinderi și la Primăria Săveni. Doina Federovici este din această localitate. Se caută documente, probe. Cu siguranță vom avea și audieri. Sunt aproape 100 de percheziții în județul Botoșani dar și în județul Iași. 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2018 - 2023, de către funcţionari publici din cadrul unei unităţi spitaliceşti, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante. 

„În cursul zilei de 13 decembrie 2023, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 92 de locaţii situate pe raza judeţelor Botoşani şi Iaşi, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediul judeţean al unui partid politic şi domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat, conform Agerpres. 

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

O tânără gravidă a murit ignorată de medici la Spitalul Județean Botoșani

Alexandra, o gravidă de 25 de ani din Botoșani a murit pe 18 august pe patul de spital, implorând medicii să o ajute. Dovadă sunt mesajele găsite în telefonul ei, trimise doctorilor în noaptea de dinaintea tragediei.

Alexandra Ivanov avea 25 de ani și era însărcinată în luna a treia. În noaptea de 17 spre 18 august, tânăra a început să sângereze. Era ora 22:51. A sunat la 112 și, la ora 23:05, era deja în grija medicilor de la Spitalul Municipal Botoșani. A urmat o noapte de dureri, în care medicii au ignorat-o rând pe rând. La ora 07:30,  tânăra a intrat în șoc, iar 50 de minute mai târziu a fost declarat decesul.

La 4 luni după, medicul care era de gardă în noaptea în care a murit Alexandra a fost demis.

Moartea ei a stârnit un val de revoltă națională, dar și anchete în lanț: spitalul a fost amendat cu 42.000 de lei, managerul de la acea vreme a fost schimbat imediat, iar medicul care era de gardă în acea noapte este cercetat penal. „Cazul nu e legat de o eroare medicală, ci de o lipsă de interes şi empatie", spunea, în vară, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri