T. Niţu: Nu s-a cerut parchetului general un punct de vedere cu privire la modificarea Codului penal

Data publicării:
tiberiu nitu mediafax 2

„Nu ni s-a cerut un punct de vedere cu privire la acest modificări ale Codului Penal. Nici nu era necesar acest lucru”, a spus Tiberiu Niţu, citat de Mediafax.

Procurorul-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că nu doreşte să comenteze efectele pe care le-ar avea modificările aduse Codului Penal.

Camera Deputaţilor a aprobat ieri o modificare legislativă importantă: prin schimbarea unor articole din Codul Penal, parlamentarii s-au scos din categoria funcţionarilor publici. Au redus, prin aceeaşi decizie din plen, şi pedeapsa pentru conflictul de interese de la cinci la trei ani.

Critici dure

Președintele a ieșit public pentru a atrage atenția că este vorbe de un regres de zece ani și că nu va promulga legea.

„Le mulțumesc că s-au gândit la mine, dar cred că nu am nevoie, ca atare voi trimite legea înapoi la Parlament, pentru că scoțând președintele României, senatorii, deputații și pe cei fără contracte de muncă – atenție, primari, din categorie, practic nu mai pot fi loviți nici de situațiile de incompatibilitate. Practic se protejează de DNA și se protejează de emiterea unor hotărâri care li s-ar potrivi lor și familiilor lor, îndeosebi în ceea ce privește contracte de achiziții publice”, a spus președintele.

„Oameni buni, asta înseamnă zece ani de regres. A fost greu până să se pună pe picioare DNA și ANI, au început să funcționeze, efectele modificării sunt dezastruoase în ceea ce privește credibilitatea României”, a subliniat șeful statului.

Traian Băsescu a atras atenția că modificările la Codul penal nu au avut niciun fel de aviz de la CSM, ceea ce este absolut inacceptabil, pentru că era obligatoriu să aibă avizul CSM.

Ulterior, conducerea CSM și cea a DNA au transmis puncte de vedere critice pe marginea modificărilor aprobate de Camera Deputaților.

Și Horia Georgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate, a explicat în direct la Digi24 că, prin modificările aduse de Camera Deputaților, s-a dat liber la conflict de interese.

„Din punct de vedere a ceea ce înseamnă înseamnă conflictul de interese în materie penală, pentru care ANI a făcut foarte multe sesizări, putem vorbi de o dezincriminare de facto, nu numai pentru membrii Parlamentului. La o analiză mai atentă a textului, modificările se referă și la aleși locali, și la miniștri în funcție”, a spus Horia Georgescu.

Modificările au fost criticate de reprezentanțe diplomatice la București.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România”, avertizează ambasada SUA la București. Reacții asemănătoare au venit și din partea Ambasadelor Olandei și Marii Britanii la București și de la Comisia Europeană.

Traseul lui Tiberiu Nițu la conducerea PÎCCJ

Tiberiu Nițu a fost propus, în 1 noiembrie 2012, de către ministrul Justiţiei, la acea vreme Mona Pivniceru, pentru numirea în funcția de procuror-șef al PÎCCJ.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat în 3 decembrie, că a transmis către ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, hotărârile Secţiei pentru procurori a CSM privind avizarea negativă a propunerilor pentru numirea în funcţiile de procuror general al PÎCCJ şi procuror şef al DNA.

Ulterior, președinția a anunțat că șeful statului nu e de acord cu propunerile Monei Pivniceru la conducerea Parchetului General și a DNA.

Tiberiu Niţu a fost apoi propus pentru a doua oară procuror general, de către ministrul interimar al Justiției de la acea dată, premierul Victor Ponta, și a primit aviz pozitiv pentru că a avut iniţiative în modernizarea Ministerului Public, a fost receptiv la criticile formulate de CSM la interviul din noiembrie 2012 şi va colabora cu echipa de conducere, arată CSM în motivarea deciziei.

În urma audierilor desfăşurate în zilele de 8 şi 9 mai 2013 şi a analizei proiectelor de management depuse, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize favorabile pentru toţi cei şase candidaţi propuşi de Ministrul Justiţiei.

Ulterior, ministrul numit al Justiției, Robert Cazanciuc, i-a transmis președintelui Traian Băsescu, în 10 mai, propunerile de numire a șefilor procurorilor, care a fost acceptată de Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri