Toaleta, loc de taină pentru afaceri ilegale

Data publicării:
dna intrare - corp-5

În 2011, când vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Iaşi au descoperit camere video plasate de DNA în tocul uşilor de la birou, cei care voiau să poarte discuţii ce i-ar fi putut compromite au descoperit un nou spaţiu ce părea sigur pentru întâlniri - toaleta.

Procurorul Max Bălăşescu de la Parchetul Tribunalului Ilfov ar fi cerut mită 300.000 de euro. Se întâmpla în toaleta Parchetului, iar banii au fost ceruţi pentru a măslui dosarul vrăjitoarelor care au şantajat-o pe Oana Zăvoranu.

Discuţiile au fost interceptate cu ajutorul tehnicii de înregistrare a celor de la DNA, iar fostul procuror a fost găsit vinovat pentru luare de mită şi condamnat la cinci ani de închisoare.

Nu este singurul care a crezut că între pereţii toaletei nu poţi fi înregistrat. De exemplu, judecătorul Stan Mustaţă, arestat de curând pentru luare de mită, negocia onorariile în toaleta biroului unui afacerist, cercetat şi el în acest dosar.

„Ion Boraciu - Acela trebuie rezolvat. Luăm treizeci de bulioane şi...

Stan Ion - Şşt...

Ion Boraciu - Păi nu? Măcar câte cinci mii de fiecare...

(...)

Stan Mustaţă - Ieşiţi afară, dracu, că mă ... pe mine!

Stan Mustaţă - Da mă, a făcut contestaţie în anulare a pedepsei!”, potrivit stenogramei existente la dosar.

Procurorii spun că, de fiecare dată când pomenea sumele pentru care era dispus să vândă sentinţele Curţii de Apel Bucureşti, judecătorul trăgea apa la toaletă. Degeaba! Frecvenţa pe care operează microfoanele serviciilor nu a fost influenţată, astfel că totul a fost înregistrat.

Senatorul Marius Isailă, cercetat acum de DNA pentru corupţie, a mers şi mai departe cu măsurile de precauţie. Procurorii spun că înainte să-şi vândă influenţa, Marius Isăilă îşi dezbrăca interlocutorii. Tot în toaletă. Şi nici măcar nu pronunţa valoarea sumelor cerute, ci doar le arăta cu ajutorul degetelor. Nu i-a folosit prea mult. Au existat camere suficient de sensibile cât să surprindă momentele importante.

Şi liftul pare locul favorit atunci când se fac aranjamente penale

Judecătoarele Viorica Dinu si Antonela Costache şi-au semnat practic singure ordonanţele de reţinere, în timp ce purtau discuţii compromiţătoare în liftul Tribunalului Bucureşti. Un "binevoitor" le-a insuflat ideea că ascensorul este cel mai sigur loc pentru discutarea secretelor. Procurorii au montat însă microfoanele şi camerele tocmai acolo. Stenogramele din dosar arată că judecătoarele blocau deseori liftul, când aveau discuţii mai lungi, sau.... invitaţi. Aceştia din urmă erau instruiţi cu privire la metodele judecătoarelor.

Şi premierul Victor Ponta ar fi vorbit pe frecvenţa microfoanelor din dotarea serviciilor secrete.

Când a aflat de existenţa intercepărilor, prim-ministrul a cerut un birou în buncărele Ministerului Apărării Naţionale.

Numele premierului a apărut în ancheta care a dus la arestarea baronului din Mehedinţi, Adrian Duicu, acuzat de DNA că făcea trafic de influenţă chiar din Palatul Victoria.

Şi preşedintele Traian Băsescu se ferea de interceptări. În 2004 s-ar fi întâlnit de mai multe ori cu Sorin Ovidiu Vântu prin parcările din localitatea ilfoveană Baloteşti. Omul de afaceri a declarat că preşedintele prefera întâlnirile în aer liber de frica ofiţerilor coordonaţi de Adrian Năstase, pe atunci premier.

Ulterior şi Adrian Năstase a plătit tribut tehnicii de interceptare şi a fost condamnat în dosarul Zambaccian.

Apoi, Sorin Ovidiu Vântu s-a împiedicat în microfoanele purtate de Sebastian Ghiţă, tot într-o parcare, din localitatea Tâncăbeşti. Iar anul acesta, Sorin Ovidiu Vântu a purtat tehnica DNA pentru a-l înregistra pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

Un alt caz în care anchetatorii au dat dovadă de imaginaţie este cel al senatorului Cătălin Voicu. Acesta a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie cu ajutorul unor interceptări ambientale făcute într-un restaurant din Capitală. Procurorii au pus microfoanele şi apoi le-au extras sub masca unei alarme cu bombă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri