Un șofer din Bihor, amendat și lăsat fără permis pentru drifturi în trafic, a fost iertat de instanță. Motivarea judecătorului

Data actualizării: Data publicării:
masina care face derapaj controlat drift
Șoferul a fost amendat de polițiști cu 580 de lei și s-a ales cu permisul suspendat pentru 30 de zile pentru că ar fi făcut drifturi pe șosea. Credit foto: Guliver/Getty Images

Un șofer din Bihor, amendat cu 580 de lei și lăsat timp de 30 de zile fără permis de conducere pentru că a făcut drifturi în trafic, a câștigat procesul împotriva Poliției Bihor. Judecătorul a considerat că derapajul controlat nu poate fi considerat comportament agresiv, pentru că "nu este (…) orientat în sens distructiv", scrie bihon.ro.

Bărbatul fusese oprit în trafic într-o noapte din luna iulie 2023, puțin înainte de ora 01:00, pe o stradă din Valea lui Mihai, județul Bihor. În procesul verbal, polițiștii au menționat că șoferul avea "un comportament agresiv în conducere prin realizarea intenționată a unui derapaj controlat al autovehiculului în vederea rotirii acestuia".

Pentru că ar fi pus în pericol atât siguranţa sa, cât şi a celorlalți participanți la trafic, oamenii legii l-au amendat pe șofer cu 580 de lei și i-au suspendat permisul pentru 30 de zile.

Două zile mai târziu, conducătorul auto a făcut plângere la Judecătoria Marghita și a cerut anularea procesului verbal întocmit de polițiști. În procesul care a urmat, bărbatul a avut și doi martori - pasagerii din mașină, care au susținut că amicul loc nu conducea cu viteză și că, în acel moment, erau singuri pe șosea.

Instanța, scrie sursa citată, a arătat că textul de lege în baza căruia a fost dată amendat nu definește ce înseamnă comportament agresiv, ci doar precizează că adoptarea unei astfel de conduite la volan reprezintă contravenție. Astfel, judecătorul a considerat că este necesară o raportare la limbajul comun, potrivit căruia "agresivitatea reprezintă o formă de comportament orientat în sens distructiv, care poate cauza prejudicii de natură fizică sau morală altor persoane".

"Instanța constată că efectuarea unui derapaj controlat nu este un comportament orientat în sens distructiv, nefiind de natură să poată cauza prejudicii de natură fizică sau morală altor persoane. Cu atât mai mult, având în vedere ora și locul săvârșirii contravenției, nemaifiind alți participanți la trafic", se arată în hotărârea Judecătoriei Marghita prin care s-a dispus anularea sancțiunii date șoferului.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri