Sari la conținut

Victor Ponta, întrebat de judecători dacă vrea reducerea pedepsei prin recunoaşterea vinovăţiei. Reacţia fostului premier 

 

La primul termen al procesului pe fond, judecătorii i-au întrebat pe inculpații din dosarul 'Turceni-Rovinari' dacă doresc să beneficieze de procedura simplificată, care presupune reducerea cu o treime din cuantumul pedepselor dacă își recunosc vinovăția, potrivit Agerpres.

Victor Ponta, senatorul Dan Șova și Laurențiu Ciurel, fost director al CE Rovinari, au anunțat că nu doresc să apeleze la această procedură și vor să dea declarații la termenele următoare.

Tot acum, avocații celor trei au declarat că vor reaudierea martorilor care au dat declarații la DNA în cursul urmăririi penale și doresc readministrarea probelor.

Judecătorii au stabilit ca la următorul termen din 5 aprilie să înceapă audierile în acest dosar, iar primul care va da o declarație în sala de judecată va fi Laurențiu Ciurel.

La ieșirea din sediul instanței supreme, Victor Ponta și Dan Șova au refuzat să dea declarații presei. Fostul premier a glumit cu jurnaliștii spunând că "într-o viață anterioară" le-ar fi răspuns la întrebări.

Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.

În dosar mai sunt trimiși în judecată senatorul Dan Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ''Șova și Asociații'', Laurențiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, și Octavian Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Procurorii susțin că, în perioada octombrie 2007 — decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatură, a obținut de la SCA ''Șova și Asociații'' suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.