Vitalie Proca, 21 de ani de închisoare. El este autorul atacului din cartierul Vitan din Capitală

Data publicării:
proca

Judecătorii au admis contestația făcută de Parchet și au majorat cu zece ani pedeapsa primită de Proca în primă instanță. 21 de ani și șase luni de închisoare este decizia definitivă pentru bărbat care la încheierea executării pedepsei va fi expulzat din România.

Interlopul moldovean Vitalie Proca, acuzat că a încercat să omoare în 2012 un tânăr în cartierul Vitan din București, pe care l-a confundat cu liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Mironescu.

Potrivit procurorilor, Vitalie Proca a fost angajat de frații Bogdan și Răzvan Mararu să-l asasineze pe Mironescu.

Astfel, pe 26 noiembrie 2012, cu sprijinul unui complice, Ion Druță, Vitalie Proca s-a deplasat în cartierul Vitan din București, în urmărirea lui Ioan Mironescu, însă l-a confundat pe acesta cu un tânăr de 26 de ani, Răzvan Mircea Isăilă, asupra căruia a tras mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră AK 47, în timp ce tânărul își parca autoturismul.

Observând că Răzvan Mircea Isăilă nu a decedat, Vitalie Proca a coborât din autoturism și, folosind un pistol Makarov, a executat mai multe focuri de armă în direcția tânărului.

Vitalie Proca a fugit de la fața locului, iar Răzvan Mircea Isăilă a fost transportat de urgență la spital, unde medicii au reușit să-i salveze viața.

Procurorii susțin că frații Bogdan și Răzvan Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe Ioan Mironescu ca act de răzbunare, după ce acesta a comandat amplasarea, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2012, a unui dispozitiv exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, parcat în apropierea locuinței acestuia din Piatra Neamț. Atentatul a fost dejucat ca urmare a intervenției anchetatorilor.

Frații Mararu i-au dat lui Vitalie Proca bani și un autoturism marca Audi A6, folosit de acesta la comiterea atentatului din cartierul Vitan, i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Mironescu și, prin intermediari, au ținut permanent contactul cu Vitalie, anterior și ulterior comiterii faptei.

După atentat, Vitalie Proca a fugit din România, însă a fost prins în Federația Rusă și încarcerat, după care a fost extrădat în România.

Cu aproximativ un an înainte de săvârșirea faptei în România, Vitalie Proca mai comisese o tentativă de omor, în Londra, asupra unui bancher rus, Gherman Gorbunțov.

Violenţă extremă şi indiferenţă faţă de valorile umane fundamentale. Aşa au caracterizat în primă instanță judecătorii faptele lui Vitalie Proca, autorului atacului armat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri