Lituania va trimite Ucrainei sisteme antiaeriene

Data actualizării: Data publicării:
Gitanas Nausėda si Volodimir Zelenski
Lituania va trimite Ucrainei sisteme antiaeriene. Foto: Profimedia Images

Lituania va furniza sisteme antiaeriene și echipamente de apărare aeriană Ucrainei, ca parte a unui program de ajutor militar, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă din Lviv, președintele Gitanas Nauseda, relatează Ukrainska Pravda.

„În zilele premergătoare începerii războiului, am oferit asistență militară Ucrainei, în special sub formă de Stinger (sisteme portabile de apărare aeriană). Astăzi avem o veste bună pentru Ucraina: oferim sisteme de apărare aeriană și anumite instalații antiaeriene care să vă ajute în această luptă”, a declarat președintele lituanian.

Anterior, președintele Volodimir Zelenski i-a mulțumit omologului său lituanian „pentru decizia de a preda Ucrainei sistemele antiaeriene, ceea ce va consolida protecția sistemului energetic, în special împotriva atacurilor dronelor iraniene”.

De la începutul războiului, Lituania a oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 283 de milioane de euro. Sunt incluse atât ajutoare letale, precum sisteme de rachete antiaeriene, arme de infanterie ușoară, arme antitanc, mortiere, mitraliere, muniții, vehicule blindate de transport de trupe și obuze, cât și neletale precum drone, echipament individual de protecție sau ochelari de vedere pe timp de noapte.

Anunțul vine după ce Polonia a anunțat că va trimite Ucrainei tancuri Leopard. Președintele lituanian Gitanas Nausėda și președintele polonez Andrzej Duda s-au întâlnit miercuri cu Volodimir Zelensky la Lviv, în cadrul unei coaliții internaționale.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri