Ciolacu și MAE mulțumesc serviciilor de spionaj marocane pentru rolul „fundamental” în eliberarea lui Iulian Gherguț

Data actualizării: Data publicării:
SEDINTA DE GUVERN CIOLACU
Premierul Marcel Ciolacu. FOTO: Facebook Guvernul României

Ministra de externe, Luminița Odobescu, i-a mulțumit, vineri, omologului ei marocan, Nasser Bourita, pentru rolul „fundamental” pe care l-au avut serviciile de informații marocane în procesul de eliberare a lui Iulian Gherguț, românul care fusese răpit în urmă cu opt ani în statul african Burkina Faso. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri o discuţie la telefon cu omologul din Maroc Aziz Akhannouch în care i-a mulţumit pentru modul în care serviciile de informaţii marocane au gestionat şi susţinut demersurile eliberării lui Gherguț.

Cei doi miniştri au avut discutat, vineri, context în care a fost reliefat nivelul excelent al cooperării bilaterale româno-marocane în diverse domenii precum cooperarea industrială, agricultura, educaţia şi cercetarea, managementul situaţiilor de urgenţă, cooperarea militară sau cooperarea judiciară, conform comunicatului emis de MAE.

„Cei doi miniștri au fost de acord că progresul bilateral din ultima perioadă trebuie stimulat pe mai departe nu numai prin implementarea proiectelor existente în toate aceste domenii, dar și prin identificarea de noi inițiative de cooperare.

De asemenea, cei doi miniștri au salutat coordonarea strânsă în ceea ce privește relațiile dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc. De asemenea, a fost subliniată voința comună de continuare a contactelor bilaterale de nivel pe linia ministerelor afacerilor externe, precum și a altor ministere”, a mai transmis MAE.

Marcel Ciolacu, discuţii cu omologul din Maroc

Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri o discuţie la telefon cu omologul din Maroc Aziz Akhannouch în care i-a mulţumit pentru modul în care serviciile de informaţii marocane au gestionat şi susţinut demersurile eliberării cetăţeanului român Iulian Gherghut răpit în urmă cu 8 ani în Burkina Faso.

„Am avut o conversaţie telefonică excelentă cu premierul Marocului Aziz Akhannouch. Aştept cu nerăbdare continuarea dialogului şi consolidarea cooperării noastre pe viitor. Mulţumiri speciale serviciilor de informaţii din Maroc pentru cooperarea recentă în vederea eliberării cetăţeanului român Iulian Gherguţ, care a fost răpit în Burkina Faso”, a scris Marcel Ciolacu, vineri pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Gherguț a fost eliberat și a revenit în România după opt ani de la răpirea sa

MAE anunţa, miercuri, că Iulian Gherguţ a fost eliberat şi se află în România.

Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, a fost răpit în 2015 şi a fost ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren în care patrula. La momentul răpirii a fost formată o celulă de criză interinstituţională, din care au făcut parte angajaţi MAE, SIE, SRI, MApN şi ai Administraţiei Prezidenţiale.

Gherguț a apărut, atunci, într-un material video transmis online. Ulterior, procurorii DIICOT au deschis un dosar în care s-a început urmărirea penală in rem pentru acte de terorism, în legătură cu răpirea românului.

Citiți și: Reacția familiei lui Iulian Gherguț după ce a aflat că a fost eliberat: „M-aș duce pe jos până la București să-l văd!”

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri