Lupta singurului pediatru oncolog din Oltenia cu un sistem de sănătate bolnav: “Nu știu ce să fac cu copiii, unde să-i pun?“

Data actualizării: Data publicării:
polixenia stancu

Criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer face victime în toată țara. Singurul pediatru specializat în oncologie, din zona Olteniei, medicul Polixenia Stancu, se chinuie să facă rost singură de medicamente, atunci când acestea lipsesc și duce o luptă continuă cu un sistem medical care mai mult îi încurcă pe bolnavi, decât să îi ajute.

polixenia stancu
FOTO: Gazeta de Sud

Într-un interviu acordat Europa FM, medicul Polixenia Stancu spune că în prezent lipsesc două medicamente vitale pentru copiii bolnavi de cancer din Spitalul Județean din Craiova. Asta după ce în vară, s-a confruntat cu o criză gravă a citostaticelor.

“Ce nu aveam, Cytosar, ăsta a mai apărut, dar cât timp nu a mai apărut și până a venit, a trebuit să fac rost, cu sponsorizări. Greu, greu și cu stres și cu timp pierdut. Methotrexate nu este, săruri de platină, la fel, nu sunt acum – Carboplatin. Eu nu-i pun pe părinți să cumpere, părinții nu prea știu ce nu este și ce ar trebui să facă, sunt oameni amărâți“, spune oncopediatrul.

Medicul face eforturi uriașe pentru a găsi medicamentele lipsă, pe care le caută prin străinătate și le cumpără cu banii obținuți din donații. Tratamentele, și așa chinuitoare la care sunt supuși copiii, își pierd eficiența dacă medicația nu este continuă, atrage atenția medicul. “Copilul dacă nu-l tratez continuu, intră în remisie, recade imediat, când a recăzut nu mai ai aceleași șanse. Nu știu, cui să-i explici?“, se întreabă medicul Polixenia Stancu.

Pentru că este singurul pediatru oncolog din zona Olteniei, doctorița se ocupă de foarte mulți copii, pentru care nu mai are la dispoziție paturi în secția de Oncologie. În prezent, 16 copii bolnavi de cancer trebuie internați, în condițiile în care secția dispune doar de 10 locuri: „Nu știu ce să fac cu ei, unde să îi pun?”.

Ascultați interviul aici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri