MAE: Nu sunt români printre victimele prăbușirii ghețarului din Alpi. Cei trei turiști despre care nu se știa nimic au fost găsiți

Data actualizării: Data publicării:
ghetar din alpi
MAE spune că nu au fost identificați români printre persoanele afectate de prăbușirea ghețarului din Alpi. FOTO: Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe precizează, luni, că printre persoanele afectate după prăbușirea ghețarului din Alpi nu au fost identificați cetățeni români. Imediat după incident, la nivelul Ambasadei a fost constituită o celulă de criză, potrivit sursei citate.

ACTUALIZARE 14.52 MAE precizează că o familie din România care semnalase dispariția a 3 cetățeni români după prăbușirea ghețarului din Alpi a anunțat în urmă cu puțin timp că a luat legătura cu aceștia.

Turiștii români despre care nu se știa nimic sunt în afara oricărui pericol. Ei ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la telefon mobil și internet.

MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.


Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță luni că, prin intermediul Ambasadei României la Roma și al Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano, s-a autosesizat în urma incidentului produs duminică, la ghețarul Marmolada, soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum și cu dispariția mai multor persoane.

În acest context, imediat după incident, la nivelul Ambasadei a fost constituită o celulă de criză, iar reprezentanții misiunii diplomatice și ai oficiilor consulare au început urgent demersuri pe lângă autoritățile italiene și unitățile medicale din regiune, pentru a obține informații oficiale cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a victimelor.

"Potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români", potrivit MAE.

MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță.

Până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Roma și al celor două Consulate Generale din Trieste și Milano nu au fost primite solicitări de asistență consulară prin intermediul telefoanelor de urgență.

La nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România.

Reprezentanții misiunii diplomatice de la Roma și ai Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano se află în dialog permanent cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 și ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 și al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri