Marea Britanie modifică cerințele de intrare în țară pentru călătorii vaccinați

Data actualizării: Data publicării:
calatori in aeroport
fb Persoanele care sosesc în Anglia nu mai trebuie să se testeze dacă sunt vaccinate cu două doze. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE. Călătorii complet vaccinaţi care sosesc în Marea Britanie nu vor mai fi nevoiţi să facă un test COVID-19, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Grant Shapps, relatează Reuters. Măsura se va aplica începând din 11 februarie.

În prezent, persoanele vaccinate care sosesc în Marea Britanie trebuie să facă un test în decurs de 2 zile de la sosire. 

''Am promis că nu vom menţine aceste măsuri în vigoare nicio zi mai mult decât este necesar şi acum mi se pare evident că testele la frontieră pentru călătorii vaccinaţi şi-au depăşit utilitatea'', a declarat Shapps în faţa Parlamentului.

Din 11 februarie, pasagerii care intră în ţară şi care sunt complet vaccinaţi vor trebui doar să îşi verifice statutul pe un formular de localizare a pasagerilor, a precizat el. Deocamdată, vaccinarea completă nu va include cerinţa de a fi făcută o doză suplimentară. Persoanele sub 18 ani sunt tratate ca pasageri complet vaccinaţi.

Cei care nu se califică drept complet vaccinaţi nu vor mai trebui să se izoleze sau să facă un test în ziua 8. Aceştia vor trebui în continuare să facă dovada unui test COVID-19 negativ înainte de a călători şi să facă un test PCR după sosirea în Marea Britanie, a spus el.

''Acesta este un sistem proporţional care ne apropie cu un pas de normalitate, menţinând în acelaşi timp protecţiile vitale pentru sănătatea publică'', a declarat Shapps.

Știrea inițială:

Marea Britanie a anunţat, luni, că ridică cerinţa de a se efectua un test COVID-19 pentru călătorii vaccinați care sosesc în Anglia. Până în prezent, cei imunizați erau obligați să rezerve în avans un test antigen sau PCR, care urma să fie efectuat imediat după intrarea în țară.

''Ceea ce facem este să arătăm că această ţară este deschisă pentru afaceri, deschisă pentru călători'', a declarat premierul Boris Johnson, confirmând această modificare ce înseamnă că persoanele care sosesc în Anglia nu mai trebuie să fie testate dacă au fost vaccinate cu două doze.

Până în prezent, călătorii complet vaccinaţi trebuiau să rezerve în avans un test (antigen sau PCR) pentru COVID-19, care urma să fie efectuat după sosire. Cei care nu sunt complet vaccinaţi trebuie să facă un test înainte de plecare, apoi două teste PCR după sosire şi trebuie să se izoleze timp de 10 zile.

Liderul conservator nu a precizat când va fi pusă în aplicare noua măsură, dar aceasta ar putea intra în vigoare înainte de vacanţa şcolară din februarie, ceea ce reprezintă o veste bună pentru sectorul turismului şi al transportului internaţional.

Într-o scrisoare, şefii marilor companii aeriene, precum British Airways, easyJet şi Ryanair, au cerut guvernului să pună capăt restricţiilor privind călătoriile internaţionale, "cel puţin" pentru călătorii complet vaccinaţi.

Una dintre cele mai îndoliate ţări din Europa din cauza coronavirusului, cu aproape 154.000 de decese, Marea Britanie a fost afectată de un val de cazuri atribuite variantei Omicron, care este acum în declin.

Pornind de la această îmbunătăţire, premierul Boris Johnson a anunţat săptămâna trecută că ultimele restricţii rămase în Anglia vor fi ridicate. Începând de joi, măştile nu vor mai fi obligatorii din punct de vedere legal, dar sunt recomandate pentru locurile închise şi aglomerate şi au fost deja abandonate în şcoli. Nu va mai fi necesar un card de sănătate pentru accesul în cluburile de noapte şi la anumite adunări mari.

În Regatul Unit, fiecare naţiune îşi decide propria politică de sănătate. În Scoţia, cele mai multe restricţii au fost ridicate luni, permiţând redeschiderea discotecilor şi eliminarea limitei de trei familii pentru întâlnirile în interior.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri