Mesajul Patriarhului Daniel la începutul anului școlar: Cooperarea dintre familie, biserică și școală e tot mai necesară

Data publicării:
patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel. FOTO: INQUAM Photos / George Călin

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj pentru elevi, profesori și părinți la începutul anului şcolar 2021-2022, în care vorbește despre „utilitatea, dar și limitele educației on-line” și despre rolul familiei în formarea copiilor.

„Cu dragoste părintească, binecuvântăm pe toţi elevii, părinţii, învățătorii și profesorii români de pretutindeni, la începutul anului şcolar 2021-2022”, a spus patriarhul în mesajul său.

„Copiii și tinerii au fost totdeauna binecuvântaţi de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Învăţătorul desăvârșit, Care i-a preţuit, i-a ajutat, i-a primit cu dragoste și i-a ascultat cu atenţie. Urmând atitudinea lui Iisus, Biserica a înţeles că arta educației copiilor și a tinerilor nu este o lucrare oarecare, ci ea este cea mai însemnată dintre arte. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Nu există nici o altă artă mai mare decât aceasta... căci ce este egal cu faptul de a armoniza sufletul și de a forma gândirea tânărului?””, arată patriarhul.

„Pandemia actuală a afectat în mod direct educația copiilor și a tinerilor. Studiile recente evidențiază utilitatea, dar și limitele educației on-line: stres, oboseală mentală, manifestări depresive, pierderea motivației, dificultăți în gândire, în concentrare și în luarea deciziilor. O educație temeinică pentru viață include experiențe nemijlocite, trăite în cadrul unei comunități concrete, începând din familie și continuând în Școală, în viața Bisericii și a societății”, se arată în mesaj.

„În contextul tradiției românești și europene, este cunoscut rolul determinant al Familiei și al Bisericii în educarea copiilor și a tinerilor de-a lungul timpului. Astăzi, când, sub influența unor ideologii secularizante, este diminuată contribuția acestora în domeniul educației, devine şi mai necesară cooperarea dintre Familie, Biserică și Școală, pentru a oferi copiilor și tinerilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât şi comunitar”, a mai spus patriarhul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri