Exclusiv Ministrul apărării, despre cooperarea militară cu R. Moldova: „Îi respectăm statutul de neutralitate, dar avem elemente de cooperare”

Data publicării:
Chisinau, Moldova - March 27 2022: Map of Moldova, Europe, European Union, with state borders, capital cities, rivers and seas, close up
Foto: Profimedia Images

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, că există o cooperare strânsă militară între România și Republica Moldova, dar că guvernul român respectă statutul de neutralitate al țării vecine.

„În clipa în care vorbim de Moldova, vorbim de un partener de suflet al României, deci relația între noi și R. Moldova este una care, pe de-o parte, este cunoscută la nivel internațional și pe de altă parte s-a format firesc.

Iarna trecută, Moldova avea probleme la aprovizionarea cu energie. Faptul că guvernul României s-a implicat atât de bine și atât de mult pentru a soluționa această criză și putem lega și de aspirațiile europene pe care le are R. Moldova, avânt statutul de țară candidat și probabil că știți că România este țara care face cea mai mare acțiune de promovare a Moldovei”, a declarat ministrul apărării.

Întrebat despre ce face România pentru R. Moldova în domeniul militar, Tîlvăr a răspuns:

„Vreau să vă spun că Moldova are statutul de țară neutră din punct de vedere militar, România, așa cum a făcut dintotdeauna, respectă dreptul internațional și acest statut.

Asta nu înseamnă că din punct de vedere bilateral nu am avut elemente de cooperare – echipamente neletale pe care le-am oferit Moldovei, eu însumi am fost acolo și relația mea cu ministrul apărării din Moldova ține de firesc – ne întâlnim foarte des. Apoi, avem elemente care țin de pregătire care se fac în comun. Avem elemente de sprijin, Moldova fiind un stat care se află în prim-planul acțiunilor hibrid ale Rusiei, care nu e încântată de parcursul european al Moldovei”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri