Ministrul Familiei, despre cazul copiilor cu dizabilități agresați în Suceava: „Sunt îngrozită. Vinovații să plătească”

Data publicării:
natalia-intotero
Natalia Intotero susţine că acest caz a „îngrozit-o” şi a subliniat că toţi cei care greşesc trebuie să plătească

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a felicitat, joi, instituţiile statului care s-au implicat în ancheta de la un centru de îngrijire a copiilor cu dizabilităţi din Suceava, unde cinci angajate au agresat fizic şi verbal mai mulţi minori instituţionalizaţi. Ea susține că acest caz „a îngrozit-o” și a subliniat că toţi cei care greşesc trebuie să plătească, potrivit Agerpres.

Natalia Intotero susţine că acest caz a „îngrozit-o” şi a subliniat că toţi cei care greşesc trebuie să plătească.

„Ieri, după-amiază, eram în Iaşi când am aflat această ştire. Să ai atât tupeu, încât să ai o activitate fără să ai licenţă, să spui că vrei să faci bine prin terapie şi, de fapt, tu să umileşti, să îţi baţi joc de copii, de tineri instituţionalizaţi. Felicit din tot sufletul instituţiile statului care au luat atitudine şi care aşa, cu maximă discreţie, au făcut acolo dreptate. Şi aceste activităţi trebuie să continue. Indiferent de nume, de prenume, cei care greşesc trebuie să plătească", a declarat, la Botoşani, ministrul Familiei.

Cele cinci angajate au fost reţinute pentru că ar fi agresat pacienții

Angajatele unui centru care îngrijea copii cu dizabilităţi din judeţul Suceava au fost reţinute, miercuri, pentru săvârşirea de infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului şi purtare abuzivă, a anunţat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Potrivit sursei citate, cele cinci femei sunt acuzate că ar fi exercitat „acte de violenţă asupra uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilităţi aflaţi în centru. Ele ar fi lovit cu palma, ar fi tras de păr sau ar fi smucit cinci dintre copiii asistaţi.

Procurorii mai susţin că „fiecare dintre cele cinci femei au pus în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, dezvoltarea fizică şi intelectuală a uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilităţi".

„În mod similar, în sarcina fiecărei inculpate s-au reţinut fapte separate, în funcţie de numărul victimelor şi al actelor materiale, comise la date diferite. Măsurile şi tratamentele care constituie rele tratamente şi care au fost reţinute în sarcina inculpatelor au vizat în total cinci victime minore şi au fost din cele mai diverse: agresiuni verbale, ton ridicat şi agresiv, ameninţări cu acte de violenţă şi moartea, înjosirea victimelor, injurii, loviri repetate, smucituri agresive, lipsa de supraveghere, reacţii autoritare, diverse corecţii fizice aplicate pentru ca minorii să execute întocmai dispoziţiile date”, se menţionează în comunicatul de presă transmis de Parchet.

Anchetatorii susţin că angajatele centrului „au profitat de starea de vădită vulnerabilitate determinată de vârsta fragedă şi starea de sănătate a victimelor, precum şi de imposibilitatea acestora de a comunica părinţilor traumele la care au fost supuşi din partea unor persoane pretins calificate, care ar fi trebuit să le ofere terapie, siguranţă şi protecţie”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri