Exclusiv Nicolae Zamfir, directorul demis al laserului de la Măgurele: Am primit vestea cu stupoare, am fost demis în grabă, fără nicio discuție

Data actualizării: Data publicării:
Nicolae Zamfir, la ceremonia oficiala de comunicare a rezultatelor atinse in timpul testelor la putere maxima a laserului ELI-NP, la Magurele, Ilfov, miercuri 13 martie 2019.
Nicolae Zamfir, la ceremonia oficiala de comunicare a rezultatelor atinse in timpul testelor la putere maxima a laserului ELI-NP, la Magurele, Ilfov, miercuri 13 martie 2019. Sursa foto Inquam Photos/Octav Ganea

Este scandal în jurul laserului de la Măgurele. Directorul Nicolae Zamfir a fost revocat din funcție, vineri seară, de ministrul educației, Monica Anisie. Fără nicio explicație, susține acesta. Câteva ore mai târziu, Monica Anisie l-a numit director pe Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir. Directorul demis a declarat sâmbătă la Digi24 că a fost uimit de acest gest și că nu i s-a dat nicio explicație. El crede că este victima unei campanii de denigrare duse de anumiți angajați ai Institutului pe care i-a sancționat pentru nerespectarea unor reguli.

„Nu știu, nu vă pot răspunde, am primit și eu cu stupoare (vestea demiterii - n.r.), sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă, deodată, fără  nicio discuție. În afară de campania de presă, de denigrare, care a fost în ultimele luni, nu știu alt motiv. Proiectul merge foarte bine, suntem aproape de finalizare”, a declarat Nicolae Zamfir, sâmbătă, la Digi24. „Nu știu ce a fost în spatele deciziei doamnei ministru”, a repetat profesorul Zamfir.

El recunoaște că în Institut au fost niște probleme legate de nerespectarea regulilor financiare, nerespectarea unor reguli legate de protecția la radiații nucleare. „Sigur că a trebuit să iau măsuri, dar acesta este rolul unui director. Cei care au încălcat aceste reguli au găsit de cuviință că e bine să protesteze și să ducă o campanie de denigrare”, susține Nicolae Zamfir.

Scandal în lumea cercetătorilor

Academicianul susține însă că nu știe dacă acesta a fost motivul demiterii sale. „Nu știu, pentru că decizia de revocare nu invocă niciun motiv. Bănuiesc, însă, pentru că a fost o campanie destul de agresivă în presă, cu lucruri neargumentate sau false, legat, de asemenea, de implementarea proiectului și de apartenența la acel ERIC, în care noi nu avem nicio vină, ne-am făcut datoria complet, așa cum am promis acum zece ani, am aplicat pentru proiect, deci nu știu care sunt adevăratele motive, dar a fost, cred, o combinație de pretexte”, a spus Nicolae Zamfir.

Întrebat dacă are constestatari în institut, Nicolae Zamfir a recunoscut că are, dar spune că numărul lor este nesemnficativ raportat la colectivul de peste 900 de persoane care lucrează în Institut. „Acești contestatari, în loc să aleagă calea dialogului, i-am invitat de fiecare dată să discutăm, au ales denigrarea nu numai a mea, dar și denigrarea proiectului”, a comentat Nicolae Zamfir. 

Unul dintre contestatarii lui Nicoale Zamfir a fost demis de acesta pentru că a încălcat grav regulile institutului, iar noul director care a fost numit acum la Institut fusese sancționat pentru abateri grave de la regulile privind protecția la radiații nucleare. „Dl. Mărginean avea responsabilitatea să facă măsurători (pentru protejarea mediului - n.r.) și nu le-a făcut”, a explicat Nicolae Zamfir.

„Ce vă pot spune este că proiectul este exact așa cum a fost acum 10 ani conceput, se desfășoară în timp, în buget, nu am depășit deloc suma, am îndeplinit toate obiectivele proiectului. Este o întârziere la unul dintre echipamentele mari (sistemul de fascicul Gamma - n.r.), însă e rezolvată”, susține directorul demis al laserului de la Măgurele.

Nicolae Zamfir. Totul este în regulă, am fost auditați, proiectul continuă

El a negat, pe de altă parte, că ar fi vizat de vreo anchetă. „Am fost amenințat de un sindicat dintr-un institut de la Măgurele, nu institutul nostru - între timp, au făcut grupă sindicală și la noi, Sindicatul Radiația - că aș fi încălcat o regulă acum 16 ani, când am numit directorul tehnic administrativ, dar n-am primit nimic de la nicio procuratură. Iar în privința banilor, sigur că au fost acuzații în presă că s-au făcut fraude cu banii proiectului, dar vă dați seama că fiind bani europeni, am fost supuși auditurilor din toate organismele abilitate, în fiecare an, nu avem niciun fel de problemă”, a precizat profesorul Nicolae Zamfir.

Proiectul continuă, au început experimentele, pe măsură ce obținem autorizațiile de la Comisia Națională pentru Activități Nucleare, încep pas cu pas să funcționeze toate experimentele cu laserul de mare putere. Cele cu Gamma, în următoarele luni începe instalarea de către noua firmă care a câștigat licitația, începe instalarea componentelor și va fi gata în ciclul acesta de fonduri structurale, astfel încât proiectul să fie implementat așa cum a fost aprobat, a dat asigurări fostul director al proiectului de la Măgurele.

Un fascicul Gamma și orgolii transnaționale

 În 2018, Nicolae Zamfir a reziliat un contract de 66 de milioane de euro încheiat pentru un sistem fascicul Gamma cu un consorțiu din care făceau parte italieni, dar și influenții francezi de la Centru Național de cercetare științifică din Franța. 

„Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalități de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalități de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine”, declara Zamfir, în octombrie 2018, pentru Edupedu.ro.

De atunci, italienii au intentat în total 38 de procese părții române, dintre care institutul român a câștigat 24, celelalte fiind în derulare, potrivit surselor Edupedu.ro.

În octombrie 2019, compania americană Lyncean Technologies a câștigat licitația pentru construirea celui de-al doilea mare echipament de cercetare din proiectul laserului de la Măgurele: Sistemul Gama de Energie Variabilă. Centrul ELI-NP de la Măgurele anunța atunci că a semnat contractul, în valoare totală de 49 milioane euro.

Potrivit surselor Edupedu.ro, francezii, membri influenți ai ELI Delivery Consortium – asociație fondată în 2013 cu scopul de a susține implementarea coordonată a celor trei instalații de cercetare din România, Cehia și Ungaria – le-au cerut celor trei state ca fondurile europene atrase pentru cele trei lasere să nu mai fie gestionate național, ci la nivelul consorțiului.

Răspunsul României a fost vehement împotriva renunțării la gestionarea de către administrația guvernamentală a fondurilor europene atrase tocmai pentru cercetarea la ELI-NP. Alte surse au precizat pentru Edupedu.ro că răspunsul tranșat al lui Zamfir ar fi iritat partea franceză.

În mai 2020, Ungaria și Cehia, alături de care România a primit în 2012 finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au depus la Bruxelles proiectul formării unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC). România a fost exclusă de francezi din proiect.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri