Exclusiv Nicușor Dan: Sistemul de termie va funcționa rezonabil în 2-3 ani. Centrala de apartament va fi interzisă la un moment dat

Data actualizării: Data publicării:
Nicuşor Dan, primarul Bucureştiului, vorbeşte în timpul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Primăriei Capitalei.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei. Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Aproximativ jumătate din apartamentele conectate la sistemul de termoficare al Capitalei au stat mai bine de o săptămână fără apă caldă, din cauza unei avarii majore. Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a spus la Digi24 că se lucrează la modernizarea sistemului, care va funcționa „rezonabil pentru oameni” în 2-3 ani, dar că toată rețeaua va fi refăcută complet în 10 ani. Chiar și așa, edilul nu-i încurajează pe oameni să-și pună centrale de apartament.

„Am avut 4-5 zile de probleme generate de o avarie la CET sud, s-a rezolvat, azi 95% din blocuri au apă caldă”, a explicat el situația din ultimele zile.

Nicușor Dan spune că se lucrează la modernizarea rețelei de termoficare și că acum se pot accesa fonduri pentru acest lucru.

„În luna februarie a fost cea mai bună funcționare a sistemului de termie din ultimii ani. E important ca sistemul să funcționeze iarna, de aceea iarna nu se fac reparații, ca să nu afecteze și mai mult funcționarea sistemului. În februarie am avut zile întregi fără nicio avarie, ceea ce înseamnă că eforturile pe care le-am făcut au dat roade”, a susținut el.

„Când o să fie asta o situație generală? Probabil că în 2-3 ani. Când o să avem toată rețeaua de care nu ne-am ocupat 30 de ani refăcută complet? Probabil că în 10 ani. Dar o funcționare rezonabilă pentru oameni în 2-3 ani”, a mai spus Nicușor Dan.

Întrebat dacă e cazul ca bucureștenii să-și instaleze centrale de apartament, în aceste condiții, primarul a spus: „Nu dau sfaturi nimănui. Noi deservim 550.000 de apartamente, aproximativ jumătate din blocurile din București. Ar fi o catastrofă pentru mediu ca aceste 550.000 de familii să treacă brusc pe centrale cu gaz, pentru că una e să ai sute de mii de centrale pe gaz care scot fumul la înălțimea la care trăim și alta e să ai patru mari CET-uri la marginea orașului, calculate astfel încât fumul să nu se ducă spre cetățeni”.

„Centrala termică de apartament va fi interzisă la un moment dat”, a adăugat el.

„Din punctul de vedere al administrației, susținem menținerea sistemului centralizat și toate eforturile pe care le facem, inclusiv subvenția pe care o plătim, este complet justificată. Am făcut deja acea centrală provizorie la Titan, vrem să mai punem una în zona Pipera, 20 de centrale mai mici pe capetele de rețea și vrem să avem spre 20 de șantiere mari în această vară, până în octombrie”, a mai spus primarul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri