Noi precizări oficiale. Autoritățile combat postările care pun la îndoială autenticitatea dozelor de vaccin primite de România

Data publicării:
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la „Institutul Cantacuzino”. Foto: Inquam Photos / George Călin
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la „Institutul Cantacuzino”. Foto: Inquam Photos / George Călin

Autoritățile fac mai multe precizări, joi, pentru a combate informațiile propagate pe rețelele sociale care au pus la îndoială autenticitatea dozelor de vaccin primite de România.

În ultimele zile ale campaniei de vaccinare au circulat postări care au pus la îndoială autenticitatea dozelor de vaccin primite de România. Motivele invocate au fost: ambalarea dozelor în cutii simple de carton, improprii pentru transportul gheții carbonice, utilizarea unui autovehiculul de transport insuficient izolat pentru a menține temperatura de -80°C și utilizarea transportului terestru în detrimentul celui aerian. 

Aceste informații sunt inexacte și potențial înșelătoare, se arată pe site-ul oficial vaccinare-covid.gov.ro.

Oficialii arată că dozele nu au fost transportate doar în cutii de carton și că în interiorul cutiilor de carton se află cutii termoizolante cu gheață carbonică.

Totodată, temperaturile cuprinse între -90°C și -60°C sunt asigurate de către dispozitivul special de transport, nu de către autovehicul/aeronavă, potrivit sursei citate.

De asemenea, metoda de transport este aleasă în funcție de mai mulți parametri, putând fi utilizate atât calea terestră, cât și cea terestră.

Comunicatul integral:

"În data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19, compusă din 9750 de doze de vaccin Pfizer/ BioNTech. Condițiile speciale de depozitare și transport ale vaccinului au fost asigurate de către dispozitivele speciale de transport. Acestea sunt compuse din cutiile termoizolante, care conțin gheață carbonică și un senzor de monitorizare a temperaturii, care asigură faptul că vaccinul a fost menținut la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C. Cu alte cuvinte, dozele nu au fost transportate doar în cutii de carton. Acestea au reprezentat doar ambalajul exterior. În interiorul cutiilor de carton se află cutii termoizolante cu gheață carbonică.

De asemenea, aceste dispozitive speciale de transport sunt independente și capabile să mențină temperatura necesară timp de 10 zile dacă nu sunt deschise. Cu alte cuvinte, transportul dozelor de vaccin în aceste dispozitive nu necesită un autovehicul frigorific special care să mențină temperaturile scăzute. Astfel, temperaturile cuprinse între -90°C și -60°C sunt asigurate de către dispozitivul special de transport, nu de către autovehicul/aeronavă.

Conform producătorului, după transport dozele pot fi depozitate fie în congelatoare speciale cu temperaturi foarte scăzute timp de 6 luni, fie timp de 30 de zile în dispozitivele de transport, dacă se adaugă gheață carbonică la fiecare 5 zile. Ele pot fi stocate chiar și în frigiderele spitalelor la o temperatură de 2-8°C timp de 5 zile.

Alegerea metodei de transport terestru pentru prima livrare de vaccin a avut la bază o analiză ce a avut în vedere mai mulți parametri, precum: necesitatea livrării sincronizate în mai multe State Membre la o dată fixă, cantitatea limitată de cutii termoizolante pentru transport destinate unei singure locații din Statul Membru, transportul pe perioada zilelor libere de Crăciun. De asemenea, proprietățile gheții carbonice necesită pregătiri speciale pentru transportul aerian, fapt ce ar fi adus mai multă complexitate distribuției. Livrările săptămânale către România se vor efectua atât prin transport aerian, cât şi terestru. Ambele căi de transport pot fi utilizate deoarece cutiile termoizolante pentru transport sunt independente de modalitatea de transport (aerian sau terestru)".

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copacul din România sub care nu este bine niciodată să te adăpostești când este caniculă sau când plouă
Digi FM
Cine este soția lui Nicolae Stanciu. Căpitanul Naționalei României a cunoscut-o când avea doar 16 ani
Pro FM
Celine Dion, radiantă pe covorul roșu la premiera documentarului său. Artista arată uimitor în ciuda bolii de...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
Adevarul
De ce tot mai mulți oameni renunță la telefoanele inteligente: „Toate acestea s-au îmbunătățit în mod...
Newsweek
România alocă mai mulți bani de teama lui Putin ca Ungaria și Bulgaria. Ce avioane și tancuri luăm?
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Richard Gere, în viața personală. Imagini rare cu starul din „Pretty Woman” și copiii lui, inclusiv la plajă...
UTV
Cati bani a incasat Babasha de la Coldplay?