O poezie a lui George Topârceanu, „masacrată” în manualul de Limba Română de clasa a II-a

Data actualizării: Data publicării:
Greseli in manualul de Limba Romana de clasa a II-a

Elevii de clasa a II-a învață o „versiune masacrată” a poeziei „Balada unui greier mic”, a lui George Topârceanu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O profesoară de limba română din Petroșani a postat pe pagina sa de Facebook versiunea poeziei din manualele de clasa a II-a. Creația lui Topârceanu a fost modificată chiar de autorii manualelor, care au extras câteva versuri, au schimbat topica și au intervenit inclusiv asupra unor cuvinte.

„Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba!...”, a scris profesoara pe pagina sa de Facebook.

Până acum, cele mai multe greșeli au fost semnalate la manualele de clasa a VI-a, apărute la Editura Ministerului Educației Naționale. În manualul de Limba Română de clasa a VI-a, se găsesc dezacorduri și greşeli de punctuaţie, dar apare și o inconsecvenţă în ceea ce priveşte scrierea numelor unor opere literare. Uneori, autorii le scriu folosind ghilimelele, alteori folosind textul italic. Apar şi puncte după anumite cuvinte, chiar dacă ele nu simbolizează încheierea propoziţiei.

Versurile corecte ale poeziei: 

„- Cri-cri-cri,
Toamnă gri,
Nu credeam c-o să mai vii
Înainte de Crăciun,
Că puteam şi eu s-adun
O grăunţă cât de mică,
Ca să nu cer împrumut
La vecina mea furnică,
Fi'ndcă nu-mi dă niciodată,
Şi-apoi umple lumea toată
Că m-am dus şi i-am cerut...

Dar de-acuş,
Zise el cu glas sfârşit
Ridicând un picioruş,
Dar de-acuş s-a isprăvit...
Cri-cri-cri,
Toamnă gri,
Tare-s mic şi necăjit!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri