Orban, despre redeschiderea grădinițelor: Nu putem da încă un răspuns. Știu că mulți părinți riscă să-și piardă locul de muncă

Data actualizării: Data publicării:
Ce trebuie să știe părinții care au înscris copiii la grădinițe cu program prelungit
Foto: Guliver/GettyImages

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu poate oferi un răspuns cu privire la posibilitatea redeschiderii creșelor și a grădinițelor. Șeful Executivului a menționat că știe că există probleme mai ales în familiie monoparentale, iar mulți părinți riscă să rămână fără locuri de muncă.

„Nu pot să vă spun ceva până nu se iau decizii bine fundamentate. Toată lumea aşteaptă răspunsuri, nu vă putem da încă aceste răspunsuri. Ştiu că este o problemă legată de copii, de exemplu în familiile monoparentale, chiar dacă beneficiază de Legea 19, plata indemnizaţiei de 75%, sunt foarte multe mame şi taţi care pot să rişte să-şi piardă locul de muncă pentru că stau acasă, iar angajatorul le cere să vină la serviciu şi atunci trebuie găsită o modalitate de a putea să aibă grijă de copii, suplimentar faţă de alocarea pe care am stabilit-o prin Legea 19, completată de ordonanţa noastră”, a declarat premierul Orban.

Creșele și after-school-urile s-ar putea deschide pe perioada verii, cu un număr redus de copii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, s-a referit, miercuri, la posibilitatea ca anumite servicii pentru copii, de genul creşă, after-school, sau alte activităţi de educaţie pentru copii, să fie permise pe perioada vacanţei de vară, cu un număr mai mic de copii decât în mod normal.

Ministrul Muncii a subliniat, totuși, că în prezent nu a fost luată nicio decizie în acest sens pentru situaţia părinţilor cu copii, însă cea mai probabilă decizie va fi prelungirea până pe 12 iunie a măsurii de acordare a 75% din salariu părintelui care stă acasă cu copilul pe perioada închiderii unităţilor de învăţământ.

„Cu privire la familiile care nu au cu cine să-şi lase copiii în perioada următoare, ne punem problema prelungirii cadrului legal prin care să continuăm acordarea de sprijin în baza legii care acoperă 75% din salariu pentru părintele care optează să stea acasă pentru a-şi îngriji copilul pe perioada suspendării activităţii la şcoală. Conform reglementărilor legate de decretul preşedintelui, această prevedere se opreşte pe (15 mai, n.r.). Am avut o discuţie astăzi, urmând să luăm o decizie, probabil că o vom prelungi până pe 12 iunie, până când s-ar fi intrat şi se intră şi acum în vacanţă”, a declarat Violeta Alexandru, în cadrul unei discuţii cu antreprenorii organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri