Polițele RCA de la Euroins expiră. Autoritățile recomandă celor peste 840.000 de șoferi care le au să încheie unele noi

Data publicării:
masini pe strada
7 decembrie este ultima zi de valabilitate pentru polițele RCA emise de Euroins.

7 decembrie este ultima zi de valabilitate pentru polițele RCA emise de Euroins. Potrivit autorităților, cu o săptămână înainte de această dată, peste 840 de mii de șoferi încă mai au asigurări auto obligatorii emise de compania intrată în faliment în primăvară. Ei sunt obligați ca din 8 decembrie să încheie polițe noi. Autoritățile le recomandă românilor să facă asta cât mai repede.

Reporter: Ce poliță RCA aveți la mașină?
Șofer: Euroins, pe expirare.
Reporter: Cât ați plătit pe ea?
Șofer: Cred că undeva la 875 de ron.
Reporter: Și acum credeți că veți plăti mai mult?
Șofer: Da, cred că undeva la 1.500 de ron.

Cei care au polițe a căror valabilitate ar fi depășit în mod normal data de 7 decembrie, pot cere să primească banii înapoi de la Fondul de Garantare pentru perioada în care asigurarea nu mai poate fi folosită.

Valentin Ionescu, director în cadrul ASF: Dacă cineva a făcut o poliță înainte de retragerea autorizației, la jumătatea lunii martie, această sumă ar trebui recuperată pentru perioada de 3 luni, undeva la un sfert din valoarea poliței. Dacă cineva a plătit 1.000 lei, pentru perioada de 3 luni ar trebui să primească 250 lei.

Unul dintre motivele pentru care mai sunt câteva sute de mii de șoferi care nu au denunțat polițele RCA emise de la Euroins este că restituirea diferenței de primă pentru perioada rămasă neacoperită durează mult.

Din momentul falimentului Euroins și până în prezent, din cele 170 de mii de cereri de plată primite de Fondul de Garantare, dosare de daună și solicitări de restituire primă, soluționate au fost undeva la 10,5%.

Ciprian Nuțu, FGA: Au fost soluționate undeva la 18.000, pentru care au fost făcute plăți în valoare de 106 milioane de lei.

Prețul polițelor RCA este plafonat până la finalul anului. Atât brokerii, cât și șoferii, se așteaptă ca de la anul prețul unei asigurări auto obligatorii să crească.

Răzvan Pavel, broker: Noi estimăm că undeva la 5%-7% probabil o să fie creșteri maxime la valoarea asta. E normal să fie un preț corect, care e un pic mai mare.

Reporter: Cât credeți că veți plăti pe o poliță nouă?
Șofer: Undeva la 2.500 de lei.

Iar odată cu noul an, vor apărea și noi modificări în legea RCA. Vor fi obligați să-și facă asigurare și posesorii de biciclete sau trotinete electrice, care se deplasează cu peste 15 km/h.

În același timp, șefii Autorității de Supraveghere Financiară, vor să schimbe sistemul bonus-malus și să-i penalizeze mai aspru, cu 80% din prețul poliței, pe șoferii care provoacă accidente grave.

Valentin Ionescu, director în cadrul ASF: O depunctare mai mare pentru accidente cu vătămări corporale. Ar putea echilibra și costul poliței. Nu e normal ca cineva care are un accident ușor într-un oraș aglomerat ca București, să fie depunctat cu 2 puncte în sistemul bonus-malus, iar cineva cu accident grav să fie depunctat la fel.

Deocamdată nu există o dată clară de la care sistemul bonus-malus va fi modificat.

Reporteri: Nicoleta Pînzaru, Cristina Sbîrn / Operator: Sorin Deleanu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri