300.000 de alegători sunt nereprezentați în Parlament. Guvernul amână alegerile pentru locurile vacante

Data publicării:
voiculescu

Deşi în Parlament sunt deja 14 locuri vacante, Guvernul amână organizarea de alegeri parţiale în colegiile respective. Numărul parlamentarilor este oricum prea mare, a explicat acum câteva luni premierul.

Primul loc care a devenit vacant in actualul Parlament i-a aparţinut lui Dan Voiculescu. Acesta a demisionat din Senat acum mai bine de un an. Între timp, în cele două Camere au rămas libere 14 posturi de parlamentari.

Concret, în acest moment, în total 300.000 de alegători nu sunt reprezentaţi în Parlament.

În Senat, pe lângă Dan Voiculescu, a mai renunţat la funcţie şi Toni Greblă, pentru un post de judecător la Curtea Constituţională.

La Camera Deputaţilor sunt vacante mandatele deţinute de Dan Radu Ruşanu, Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi. În plus, Aurel Nechita şi Relu Fenechiu şi-au pierdut mandatele în urma unor condamnări definitive.

Din acelaşi motiv, alţi şapte parlamentari şi-au lăsat locurile vacante în Legislativ - George Becali, Nicolae Vasilescu, Akos Mora, Antonie Solomon, Gergely Olosz, Gigi Neţoiu.

Şi tot în Camera Deputaţilor, un post care revenea minorităţilor naţionale este neocupat acum, după decesul lui Mircea Grosaru.

Chiar dacă legea prevede că Executivul trebuie să organizeze alegeri în colegiile vacante în cel mult trei luni de la eliberarea unui mandat de parlamentar, premierul Victor Ponta are propriile argumente pentru amânarea scrutinelor.

„Unii mor de grijă de ce nu mai organizăm înca opt alegeri. Și asa suntem destui, suntem 580. Deci suntem prea mulți, e foarte clar”, a precizat premierul.

Parlamentul a făcut şi o oarecare economie ca urmare a amânării organizării acestor alegeri. Fiecare parlamentar câştigă o indemnizaţie lunară de 5.000 de lei şi primeşte încă 4.000 de lei pentru cazare. Aleşii au la dispoziţie şi o sumă forfetară de până la 10.000 lei şi încă 2.000 de lei pentru transport şi diurnă.

Alegători rămaşi nereprezentaţi în Parlament

Colegiul 8 Bucureşti - 69.514 alegători

Colegiul 3 Hunedoara - 24.365 alegători

Colegiul 9 Galaţi - 24.906 alegători

Colegiul 4 Ilfov - 30.486 alegători

Colegiul 2 Satu Mare - 26.222 alegători

Colegiul 2 Iaşi - 24.212 alegători

Colegiul 2 Gorj - 77.805 alegători

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri