Sari la conținut

Sondaj IRES | Românii, nemulțumiți de traiul din țară

Românii nu sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte viitorul ţării. Ei cred că după alegeri viaţa lor nu se va schimba prea mult, arată un sondaj IRES, realizat la comanda Digi24. Ba mai mult, 3 din zece români cred că o vor duce mai rău de anul viitor. Şi nu e de mirare având în vedere că mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi sunt nemulţumiţi de felul în care merg lucrurile în România.

Şapte din zece români cred că lucrurile în ţara noastră merg într-o direcţie greşită, arată sondajul IRES. Doar puţin peste 20 de procente cred contrariul.

Oamenii au propriile așteptări legate de modul în care se va schimba România. Pe măsură ce trece timpul, mulți realizează că nu se schimbă în direcția dorită și atunci apare acest indicator de pesimism”, a spus sociologul Dan Jurcan la Jurnalul de Seară de la Digi24.

Cât despre felul în care trăiesc în România, 34% dintre cei intervievaţi s-au declarat mulţumiţi. 65 de procente spun, însă, că nu sunt mulţumiţi de traiul pe care îl au în ţară.

Sondajul IRES mai arată că viaţa românilor nu s-a îmbunătăţit prea mult în ultimul an.

Aproape 45% dintre cei chestionaţi spun că trăiesc la fel ca în 2015 şi doar un sfert dintre cei intervievaţi spun că o duc mai bine. În schimb, aproape 35% dintre români declară că trăiesc mai prost decât anul trecut.

Așteptările sunt foarte mici, încrederea e foarte mică în clasa politică, promite foarte mult și în realitate oferă puțin”, spune Dan Jurcan.

Cât despre viitor, românii nu sunt prea optimişti. 28% dintre cei intervievaţi spun că vor trăi mai bine peste un an. Aproape tot atâţia cred că lucrurile vor fi la fel ca în prezent. Iar 30 de procente dintre cei care au răspuns spun că, peste un an, vor avea un trai mai prost.

„Generaţia celor care au trecut prin comunism e o generație care nu este o cultură a riscului, e o cultură a dependenței. Tinerii nu mai așteaptă ca statul să le dea o casă, un loc de muncă. Au înțeles că asta e lumea în care trăiesc, că e multă incertitudine, și încearcă să își croiască un destin în aceste condiții”, spune sociologul.

Mai mult de jumătate dintre români îşi doresc un viitor în ţară pentru copiii lor. Puţin peste un sfert spun însă că ar vrea ca fiii şi fiicele lor să-şi ducă viaţa în străinătate.

Sondajul IRES comandat de Digi24 a fost făcut în perioada 7-10 noiembrie 2016, pe un eşantion de 1.100 de persoane de peste 18 ani. Cercetarea a fost realizată prin metoda interviurilor telefonice şi are o eroarea maximă de +/- 3%.