Kelemen Hunor atacă dur PSD și PNL: Motivele pentru alungarea UDMR din guvern sunt „jafurile și lăcomia”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele UDMR Kelemen Hunor participă la o dezbatere electorală, în București, pe 10 noiembrie 2019.
Kelemen Hunor, președintele UDMR. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Președintele UDMR Kelemen Hunor lansează acuzații dure la adresa foștilor parteneri de coaliție, după ce formațiunea a ieșit de la guvernare. Motivele pentru care UDMR nu mai face parte din coaliție sunt „jafurile și lăcomia”, spune Kelemen Hunor într-un interviu pentru publicația de limbă maghiară Maszol. De asemenea, el dă vina pe președintele Klaus Iohannis și pe fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu pentru că aderarea României la Schengen a fost amânată.

„Putem vorbi cu siguranță despre ipocrizie. Unul dintre motivele clare pentru alungarea UDMR din guvern sunt jafurile și lăcomia.Un alt motiv este că nu se țin de cuvânt. Degeaba promit orice, semnează orice, se răzgândesc peste noapte dintr-un motiv sau altul”, a declarat Kelemen Hunor pentru Maszol.ro.

Am început să simt că nu vom mai face parte din Guvern când au cerut prima dată Ministerul Mediului, iar când am început să caut o soluție de compromis și eram aproape de a găsi o soluție, au spus că au nevoie de Ministerul Dezvoltării. Așadar când au văzut că putem fi de acord, au venit cu dezvoltarea. Când am încercat să flexibilizăm puțin poziția noastră de negociere, am spus că e în regulă, vom renunța la Ministerul Dezvoltării, deși oricum nu avem de ce să facem asta. Apoi s-a dovedit că nici ei nu acceptă asta. Am putut vedea că, deși a fost jenant pentru ei, au respins și această propunere. Așa că era clar că încercau să ne facă să ne ridicăm de la masă. Cu toate acestea, nu ne-am ridicat de la masă. Am negociat până în ultimul moment. Am căutat soluții până în ultimul moment”, a spus Kelemen Hunor.

„Se simțea că voiau să ne dea afară. Nu a existat un singur argument de ce ar trebui să renunțăm la cele două portofolii. Și da, există un moment în care trebuie să spui nu”, a adăugat el.

Președintele UDMR spune că o altă explicație pentru ieșirea Uniunii de la guvernare este aceea că președintele a dorit acest lucru.

„Experiența mea de până acum a fost că, dacă președintele dorea ceva, obținea ace lucru prin cei cu care lucra într-o coaliție. De asemenea, atunci când nu dorea ceva, era capabil să se asigure că nu se întâmplă și că voința lui era predominantă. Comportamentul și atitudinea lui ne-au determinat să concluzionăm că nu dorește ca UDMR să participe în continuare la această coaliție sau că nu îi pasă deloc ce se va întâmpla. Întrucât stabilitatea politică a țării nu este afectată de faptul că UDMR nu este la guvernare, acesta nu l-a interesat în mod deosebit”, a mai spus Kelemen Hunor.

El a vorbit și despre eșecul aderării României la Schengen, pentru care spune că Iohannis și Aurescu sunt de vină.

„În primul rând, a fost un eșec total. România s-a descurcat prost. Și aici trebuie să cauți cheia la doi oameni - unul este fostul ministru de externe, celălalt este președintele, deoarece ei sunt responsabili de politica externă și nimeni altcineva. România este pregătită să se alăture Schengen de mai bine de un deceniu și nu știu ce au trecut ei cu vederea, ce nu au înțeles, de ce nu au putut face față problemei la timp. Trebuie să recunoaștem, a fost un eșec, un eșec total”, a spus Kelemen Hunor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri