Sari la conținut

Augustin Zegrean: Constituţia nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două, ci să fie corecte

„Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, corecte şi periodice”, a spus preşedintele CCR.

Întrebat dacă ar fi democratic ca legile electorale să fie modificate cu cinci luni înainte de alegeri, Zegrean a răspuns: „Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci nu. Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile, se măsoară în lucruri bine făcute, cu scaun la cap. Comisia de la Veneţia a spus - e o recomandare - că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data legerilor sau un termen mai scurt. Şi noi (judecătorii CCR – n.r.) am preluat asta, şi am scris asta în decizii, dar până ieri nimeni nu a văzut asta”.

Citiţi şi:

D. Cioloș: Nu e democratică cererea PNL pentru alegerea primarilor în două tururi. A. Gorghiu: Poate îl convinge societatea civilă

Cristian Pîrvulescu: Decizia PNL de a cere alegeri în două tururi se lovește de un impediment constituțional

Liberalii vor primari aleși în două tururi. A. Gorghiu: Singura variantă realistă e adoptarea acestei prevederi prin ordonanță de urgență

Parlamentarii PNL au votat, în primăvara anului trecut, pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. La scurt timp după aceea au început să ceară revenirea la două tururi. Nu au reuşit să obţină susţinere în Parlament pentru noua modificare a legii şi acum apelează la premier.

Liderii liberali susţin că doar alegerea primarilor în două turile le conferă acestora legimitate. În plus, sistemul cu un singur tur ar avantaja partidele mari, adică PSD şi PNL.

„Singura variantă realistă pentru a face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanță de urgență. Am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem prim-ministrului Cioloș să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut.

A introduce un al doilea tur de alegeri nu înseamnă să schimbi sistemul electoral. Partidele politice mari, PSD și PNL, sunt favorizate prin acest tip de alegeri într-un singur tur. Nu mi se pare normal să nu lași competiția să funcționeze așa cum ar trebui în România”, a declarat, în urmă cu două zile, copreședintele PNL Alina Gorghiu.Pe aceeași temă