Bode: Dacă PSD vrea anumite portofolii, rediscutăm toate ministerele. UDMR ar mai rămâne cu 2 ministere: „E decizia lor dacă acceptă”

Data actualizării: Data publicării:
ministrul de Interne, Lucian Bode, ține niște foi în mâini
Ministrul de Interne, Lucian Bode. Foto: Inquam Photos/George Călin

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că PNL vrea păstrarea protocolului semnat între liberali, PSD, UDMR și minoritățile naționale în ceea ce privește formarea viitorului guvern, iar acesta ar urma să aibă cel mult 18 ministere. Dacă PSD vrea să păstreze anumite portofolii, liberalii cer rediscutarea tuturor ministerelor, a adăugat el. UDMR ar rămâne cu 2 portofolii și un vicepremier și e decizia lor dacă acceptă sau nu acest lucru, a adăugat Bode.

„Am discutat foarte mult despre programul de guvernare și am decis ca astăzi echipele tehnice să se întrunească. Din partea PNL, coordonator este Gheorghe Flutur. Sperăm ca la începutul săptămânii viitoare să avem definitivat noul program de guvernare, care este actualul program de guvernare, adaptat”, a spus Bode într-o conferință de presă.

„În ceea ce privește structura Guvernului, poziția PNL a fost de a respecta protocolul semnat în 2021 între PNL, PSD, UDMR și minoritățile naționale. Dacă există dorința PSD să schimbăm protocolul, am solicitat reducerea numărului de ministere și rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero”, a mai spus ministrul.

Bode a explicat că PSD a propus schimbarea protocolului pentru a-l păstra pe Sorin Grindeanu la Transporturi.

„Am propus să reducem numărul de ministere la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile, astfel încât la sfârșitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura Guvernului”, a explicat el.

„Dacă rămânem în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere și vicepremier, PNL va avea 8 ministere, vicepremier și secretar general al Guvernului, iar PSD va avea 8 ministere, premier, vicepremier și cancelar al Guvernului”

„Dacă la cele două ministere pentru UDMR se agreează o forumulă agreată și de PNL și de PSD, stau la masă. Dacă nu, e decizia domniilor lor”, a mai spus Bode.

Întrebat dacă va mai rămâne în Guvern, în condițiile acuzațiilor de plagiat la adresa sa, Bode a spus: „Nu sunt probleme în ceea ce spuneți și va dovedi instanța. Și eu, și orice pretendent la fotoliul de ministru ne vom supune biroului politic național al partidului. Dacă voi lua decizia de a continua într-un minister, o voi face prima dată în fața colegilor mei”.

Premierul Nicolae Ciucă ar urma să-și dea demisia în 26 mai, pentru a permite schimbarea Guvernului. Conform protocolului coaliției, PSD ar urma să preia funcția de prim-ministru. Aceaasta va fi ocupată de președintele partidului, Marcel Ciolacu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri