Buget record pentru partide. Cătălin Rădulescu, PSD: Adică, hai, chiar suntem şi noi în preşedinţia Europei!

Data publicării:
CATALIN RADULESCU - INQUAM GANEA
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Buget record pentru finanțarea partidelor parlamentare în 2019. Peste 400 de milioane de lei din bani publici vor ajunge anul acesta în trezoreriile de partid, la care se adaugă şi sumele alocate campaniilor electorale. Este o creştere de aproape 28 de ori, față de 2016. Partidele din Opoziţie spun că s-a ajuns la sume exorbitante, iar principalul beneficiar este PSD. Social-democraţii susţin că legea a fost votată în Parlament şi că toate partidele au nevoie de aceşti bani. Doar că acum puterea a mers până la limită cu alocările.

Partidele se îmbogăţesc de la an la an. Vremurile în care creditorii le băteau la uşă sunt deja istorie, iar vistieriile sunt pline. Miracolul a fost reprezentat de banii publici, subvenţia pe care partidele o primesc anual. În ultimii ani, artificiul folosit de putere a fost să se raporteze la PIB şi nu la veniturile bugetare când calculează procentul care revine partidelor. Mai mult, au împins procentul de la 0,02 din PIB la 0,04 din PIB, varianta maximă permisă de lege.

Propunerea în bugetul pentru 2019 este de 409 milioane de lei, mai mulţi bani decât are la dispoziţie spre exemplu municipiul Braşov. De 28 de ori mai mult decât în 2016, când subvenţia pentru toate partidele era de doar 14.5 milioane de lei.

Anul trecut, PSD a obținut o subvenție de aproape o sută de milioane de lei, din cele 170 de milioane acordate tuturor partidelor parlamentare, iar PNL- peste 44 de milioane de lei. Anul acesta, PSD o să aibă o subvenţie de peste 200 de milioane de lei.

Reporter: De ce nu dați aceşti bani pentru copiii ţării?

Liviu Dragnea, președintele PSD: Eu v-am spus, înţeleg că vă supără că luăm de la servicii, dar asta e decizia.

Catălin Rădulescu, deputat PSD: Mi se pare ca e ok, sunt destul de multe cheltuieli, adică sunt cheltuielile de sediu, toate sediile sunt nerenovate de douăzeci şi ceva de ani. Aţi fost vreodată în Kiseleff să vedeţi, aţi văzut acolo, se ia şi culoarea de pe covoare. Adică, hai, chiar suntem şi noi în preşedinţia Europei, şi banii ăştia nu îi ia doar PSD-ul, îi ia toate partidele, nu?

Reporter: De ce este nevoie de 100 de milioane de euro în 2019 pentru partide?

Mircea Draghici, trezorier PSD: Parlamentul va decide.

Reporter: Dar nu este o subvenție prea mare?

Acelaşi Mircea Drăghici spunea în urmă cu câteva luni, după ce partidul beneficiase de 100 de milioane de lei în 2018, că se poate ajunge la o tăiere în 2019. A fost de fapt o dublare.

Mircea Draghici, trezorier PSD, 18 octombrie 2018: Sunt contestate de cei din Opoziţie, care propune o redirecţionare a sumelor către alte proiecte de investiţii.

Dan Barna, președintele USR: USR nu a cerut în niciun moment mărirea subvenţiei. E inadmisibil să se mărească din nou subvenţia pentru partidele politice în condiţiile în care nu respectăm principiul de 6% pentru educaţie.

Robert Sighiartău, secretar general PNL: Eu, în momentul în care vad că pesediştii încearcă prin toate metodele să-şi atragă bani personali prin toate modalităţile, inclusiv prin finanţarea partidelor, bineînţeles că mă deranjează, deoarece cei mai avantajaţi odată cu creşterea bugetului pentru partide sunt cei de la PSD.

Acelaşi punct de vedere vine şi din tabăra PMP.

Eugen Tomac, președintele PMP: Partidele, pentru a se profesionaliza, pentru a avea oameni de calitate și pentru a nu mai sta înconjurate de grupuri de interese economice, financiare şi de altă natură, nu e rău să fie susţinute, însă sumele sunt exorbitant de mari. Cred că legea trebuie ajustată.

UDMR nu doreşte să beneficieze de subvenţia pentru partide, ci de cea pentru minorităţile naţionale care este mai mare. În ultimii doi ani, Uniunea a încasat peste 53 de milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri