Sari la conținut

Călin Popescu Tăriceanu: Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul Șova

 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că reluarea votului referitor la cererea DNA de reținere și arestare preventivă a social-democratului Dan Șova "nu este posibilă", indiferent de decizia pe care judecătorii Curții Constituționale o vor emite miercuri după analizarea sesizărilor primite din partea președintelui Klaus Iohannis, a liberalilor și a CSM, notează Agerpres.

Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul domnului Șova. Votul dat a fost unul perfect legal. Bineînțeles, n-are cum să fie repetat și legea nu acționează retroactiv. În cazul în care legea pe care Parlamentul a votat-o ieri (privind modificarea Statutului deputatului și senatorului — n.r.) va fi promulgată de președinte, ținând cont că președintele are un termen de 20 de zile pentru promulgare, după aceea, dacă el o va promulga, sigur că intră în vigoare și solicitările viitoare vor putea să fie judecate, să spunem așa, și decise cu majoritatea simplă a parlamentarilor", a declarat Tăriceanu, miercuri, la RFI.

El a precizat că Parlamentul nu este "un ghișeu de înregistrare a cererilor" primite din Justiție.

„Nu vreau eu să anticipez deciziile Curții. Parlamentul are un drept suveran legat de încuviințarea fie a urmăririlor penale, fie a arestărilor. Prin urmare, atunci când este solicitat, el nu trebuie să răspundă automat, ca la un simplu ghișeu de înregistrare a cererii, printr-un aviz favorabil. Poate să dea aviz favorabil sau poate să nu dea aviz favorabil, după ce analizează fiecare caz în parte”, a explicat acesta. Tăriceanu a adăugat că nu întotdeauna încuviințarea arestării preventive este "logică", dar a spus că sunt și cazuri excepționale.

Curtea Constituțională a României dezbate miercuri cele trei sesizări formulate de președintele Klaus Iohannis, de șeful CSM, Marius Tudose, și de PNL în legătură cu votul dat de Senat în cazul solicitării de încuviințare a reținerii și arestării preventive a social-democratului Dan Șova.